Prażona cebulka zrobiona w domu smakuje dużo lepiej niż sklepowa. Jest bardzo aromatyczna i można dodać ją do wielu dań. Sprawdzi się przede wszystkim jako smaczny dodatek do sałatek, zapiekanek, kanapek, hot-dogów, domowych burgerów, tradycyjnych pierogów czy kremowych zup. Aktualnie jest sezon na dynię, warto zrobić więc dyniową zupę krem i dodać do niej prażoną cebulkę. Co ciekawe, taką cebulką można posypać też purée ziemniaczane, dzięki temu obiad będzie jeszcze smaczniejszy i ciekawszy.
REKLAMA
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Prażona cebula - przepis, który jest banalnie prosty. Każdy może ją zrobić
Przepis na domową prażoną cebulę jest bardzo prosty. Zanim do niego przejdziemy, warto zrobić listę potrzebnych składników. Oto i one:
4 duże cebule (najlepiej sprawdzą się żółte lub szalotki)
3 łyżki mąki pszennej
odrobina mąki kukurydzianej
pół łyżeczki soli
olej roślinny do smażenia
czosnek granulowany do smaku
curry do smaku
Jak zrobić prażoną cebulę samemu w domu? To wcale nie jest takie trudne
Od czasu do czasu warto postawić na pyszne dodatki, które zmieniają smak potrawy. Prażona cebulka nadaje chrupkości wielu daniom. Jak ją zrobić samemu w domu? To całkiem proste. Oto instrukcja krok po kroku:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Muszą być cienkie i równe.
Następnie plasterki cebuli rozłóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru soku.
W misce wymieszaj ze sobą obie mąki, sól i przyprawy.
Upewnij się, iż cebula nie jest zbyt wilgotna, to może sprawić, iż nie będzie chciała się uprażyć.
jeżeli trzeba, to wymień ręcznik papierowy na nowy i pozostaw ją na nim jeszcze na chwilę.
Obtocz cebulę w mieszance mąki i przypraw.
Wlej do patelni olej.
Gdy olej się rozgrzeje, wrzuć cebulę partiami.
Smaż cebulę, aż będzie złocista. Mieszaj co chwilę, aby się nie przypaliła.
Weź łyżkę cedzakową i wyjmij cebulę.
Odłóż cebulę na ręcznik papierowy.
Poczekaj, aż wystygnie, wtedy stanie się chrupiąca.
jeżeli chcesz, żeby prażona cebula była bardziej sucha, włóż ją jeszcze na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza.
Zobacz też: Każdy kęs tego ciasta to sama przyjemność. Robię je zawsze na 1 listopada














