Hummus z bobu – przepis Katarzyny Bosackiej
Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
- 160 g (szklanka) ugotowanego bobu,
- 1 łyżeczka tahini,
- 1 łyżka wody lub 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- szczypta kminu rzymskiego lub gałki muszkatołowej.
Do smaku:
- sól,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Jak zrobić hummus z bobu?
Przygotowanie:
- Na początku bób należy ugotować aż do uzyskania konsystencji al dente.
- Następnie po przestudzeniu, należy obrać go ze skórki i umieścić w misce.
- Do oczyszczonego bobu należy dodać pastę sezamową tahini, wodę lub olej, czosnek i doprawić kuminem lub gałką muszkatołową.
- Do smaku należy dodać sól i sok z cytryny.
- Następnie wszystkie składniki należy zmiksować na gładką pastę.
Przepisy z bobem
Świeżo ugotowany bób można także połączyć z serkiem śmietankowym i czosnkiem. W ten sposób powstanie sycąca i gęsta pasta kanapkowa. Taką pastę i hummus z bobu można także udekorować uprażonymi pestkami słonecznika lub pestkami dyni. Ponadto bób to świetny składnik sycącej zupy krem, a także produkt nadający się do nadziewania pierogów. Zachęcamy też do eksperymentowania z przepisem na tradycyjny hummus np.: poprzez łączenie ciecierzycy z bobem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: