Pożywny hummus z bobu na kanapki. Odkryj przepis Katarzyny Bosackiej na letnie smarowidło. Patent na zdrowe śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne


Hummus z bobu to zdrowa pasta kanapkowa robiona w podobny sposób jak pasta na bazie ciecierzycy. Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i ekspertka w dziedzinie zdrowego i oszczędnego gotowania, na swoim profilu na Instagramie opublikowała pomysł na domowy hummus z bobu. Zobaczcie, jak zrobić sycący hummus we własnym domu.

Hummus z bobu – przepis Katarzyny Bosackiej

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 160 g (szklanka) ugotowanego bobu,
  • 1 łyżeczka tahini,
  • 1 łyżka wody lub 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • szczypta kminu rzymskiego lub gałki muszkatołowej.

Do smaku:

  • sól,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić hummus z bobu?

Przygotowanie:

  1. Na początku bób należy ugotować aż do uzyskania konsystencji al dente.
  2. Następnie po przestudzeniu, należy obrać go ze skórki i umieścić w misce.
  3. Do oczyszczonego bobu należy dodać pastę sezamową tahini, wodę lub olej, czosnek i doprawić kuminem lub gałką muszkatołową.
  4. Do smaku należy dodać sól i sok z cytryny.
  5. Następnie wszystkie składniki należy zmiksować na gładką pastę.

Przepisy z bobem

Świeżo ugotowany bób można także połączyć z serkiem śmietankowym i czosnkiem. W ten sposób powstanie sycąca i gęsta pasta kanapkowa. Taką pastę i hummus z bobu można także udekorować uprażonymi pestkami słonecznika lub pestkami dyni. Ponadto bób to świetny składnik sycącej zupy krem, a także produkt nadający się do nadziewania pierogów. Zachęcamy też do eksperymentowania z przepisem na tradycyjny hummus np.: poprzez łączenie ciecierzycy z bobem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału