Pożywne okonomiyaki z kapustą na obiad. Wypróbuj przepis z dodatkiem krewetek i suszonego tuńczyka. Japonka zdradza domowy patent
W skrócie
- Okonomiyaki – przepis na japońskie placki z kapustą
- Jak zrobić okonomiyaki?
- Wegańskie okonomiyaki
Okonomiyaki to danie, które może można spotkać w wielu japońskich restauracjach. Najczęściej podawane są z majonezem lub sosem tonkatsu, który można zastąpić mieszaniną 4 łyżek sosu Worcestershire, 2 łyżkami keczupu, 1 łyżka mirinu i 1 /2 łyżeczki sosu sojowego. Gotowe okonomiyaki można podawać z posiekanym świeżym koperkiem albo świeżym szczypiorkiem.
Okonomiyaki – przepis na japońskie placki z kapustą
Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut, smażenie 10 minut na jeden placek okonomiyaki.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g kapusty stożkowej (lub białej),
- 2 cebulki dymki,
- 100 g pochrzynu lub ziemniaków,
- 100 g obranych krewetek,
- 16 ostryg,
- 200 ml wody,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 garść katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito),
- 4 łyżki oleju słonecznikowego.
Dodatki:
- sos do placków okonomiyaki lub sos tonkatsu,
- majonez lub majonez sojowy,
- 4 duże szczypty katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito)
- Opcjonalnie: kilka listków koperku.
Okonomiyaki – przepis na japońskie placki z kapustą
Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut, smażenie 10 minut na jeden placek okonomiyaki.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g kapusty stożkowej (lub białej),
- 2 cebulki dymki,
- 100 g pochrzynu lub ziemniaków,
- 100 g obranych krewetek,
- 16 ostryg,
- 200 ml wody,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 garść katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito),
- 4 łyżki oleju słonecznikowego.
Dodatki:
- sos do placków okonomiyaki lub sos tonkatsu,
- majonez lub majonez sojowy,
- 4 duże szczypty katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito)
- Opcjonalnie: kilka listków koperku.
Czytaj także: Przepis na placki z kiszonej kapusty
Jak zrobić okonomiyaki?
Przygotowanie:
- Pokrój kapustę w cienkie paseczki, dymkę na cienkie plasterki, a krewetki wzdłuż na połówki.
- Zetrzyj pochrzyn. Otwórz ostrygi i wyjmij je ze skorupek.
- W misce wymieszaj starty pochrzyn, wodę i jajka.
- Dodaj mąkę i sól, wymieszaj. Wrzuć kapustę, dymkę i pokruszone w palcach katsuobushi. Na koniec dodaj krewetki i ostrygi, ponownie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej 1 łyżkę oleju i usuń nadmiar ręcznikiem papierowym. Wlej 1/4 ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż około 3 minut.
- Przewróć placek okonomiyaki i smaż jeszcze przez 2 – 3 minuty bez przykrycia. To samo zrób z resztą ciasta. Powinieneś przygotować 4 okonomiyaki.
- Podawaj je na osobnych talerzach. Obficie polej sosem całą ich powierzchnię, dodaj majonez, posyp solidną szczyptą katsuobushi. Udekoruj kilkoma listkami koperku.
Czytaj także: Ramen w domu, czyli przebój Youtube’a na obiad. Wypróbuj przepis na japońskie danie. Odkrywamy tajniki esencjonalnego wywaru
Wegańskie okonomiyaki
Maori Murota radzi, aby tworząc wersję wegańską zastąpić owoce morza 150 g grzybów (boczniaki, shiitake itp.) podsmażonymi na 1 łyżce oleju i doprawionymi 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżką drożdży słodowych (piwnych). Następnie należy dodać dodatkowe 100 g pochrzynu (lub ziemniaków).
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: