Pożywne okonomiyaki z kapustą na obiad. Wypróbuj przepis z dodatkiem krewetek i suszonego tuńczyka. Japonka zdradza domowy patent

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Akiko Ida/materiały prasowe wydawnictwo Znak


Słowo „okonomi” w języku japońskim oznacza „to, co lubisz”, a „yaki” określa smażenie. W wersji podstawowej są to placki z ziemniaków i kapusty, ale łączy są je z różnymi, oryginalnymi składnikami. W książce „Domowa kuchnia japońska” Maori Murota przedstawia przepis na okonomiyaki z krewetkami, suszonym dorszem i ostrygami. Zobacz, jak zrobić japońskie placki na wyjątkowy obiad.

W skrócie

  • Okonomiyaki – przepis na japońskie placki z kapustą
  • Jak zrobić okonomiyaki?
  • Wegańskie okonomiyaki

Okonomiyaki to danie, które może można spotkać w wielu japońskich restauracjach. Najczęściej podawane są z majonezem lub sosem tonkatsu, który można zastąpić mieszaniną 4 łyżek sosu Worcestershire, 2 łyżkami keczupu, 1 łyżka mirinu i 1 /2 łyżeczki sosu sojowego. Gotowe okonomiyaki można podawać z posiekanym świeżym koperkiem albo świeżym szczypiorkiem.

Okonomiyaki – przepis na japońskie placki z kapustą

Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut, smażenie 10 minut na jeden placek okonomiyaki.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g kapusty stożkowej (lub białej),
  • 2 cebulki dymki,
  • 100 g pochrzynu lub ziemniaków,
  • 100 g obranych krewetek,
  • 16 ostryg,
  • 200 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 garść katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito),
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Dodatki:

  • sos do placków okonomiyaki lub sos tonkatsu,
  • majonez lub majonez sojowy,
  • 4 duże szczypty katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito)
  • Opcjonalnie: kilka listków koperku.

Okonomiyaki – przepis na japońskie placki z kapustą

Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut, smażenie 10 minut na jeden placek okonomiyaki.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g kapusty stożkowej (lub białej),
  • 2 cebulki dymki,
  • 100 g pochrzynu lub ziemniaków,
  • 100 g obranych krewetek,
  • 16 ostryg,
  • 200 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 garść katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito),
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Dodatki:

  • sos do placków okonomiyaki lub sos tonkatsu,
  • majonez lub majonez sojowy,
  • 4 duże szczypty katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito)
  • Opcjonalnie: kilka listków koperku.

Czytaj także: Przepis na placki z kiszonej kapusty

Jak zrobić okonomiyaki?

Przygotowanie:

  1. Pokrój kapustę w cienkie paseczki, dymkę na cienkie plasterki, a krewetki wzdłuż na połówki.
  2. Zetrzyj pochrzyn. Otwórz ostrygi i wyjmij je ze skorupek.
  3. W misce wymieszaj starty pochrzyn, wodę i jajka.
  4. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj. Wrzuć kapustę, dymkę i pokruszone w palcach katsuobushi. Na koniec dodaj krewetki i ostrygi, ponownie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej 1 łyżkę oleju i usuń nadmiar ręcznikiem papierowym. Wlej 1/4 ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż około 3 minut.
  6. Przewróć placek okonomiyaki i smaż jeszcze przez 2 – 3 minuty bez przykrycia. To samo zrób z resztą ciasta. Powinieneś przygotować 4 okonomiyaki.
  7. Podawaj je na osobnych talerzach. Obficie polej sosem całą ich powierzchnię, dodaj majonez, posyp solidną szczyptą katsuobushi. Udekoruj kilkoma listkami koperku.

Czytaj także: Ramen w domu, czyli przebój Youtube’a na obiad. Wypróbuj przepis na japońskie danie. Odkrywamy tajniki esencjonalnego wywaru

Wegańskie okonomiyaki

Maori Murota radzi, aby tworząc wersję wegańską zastąpić owoce morza 150 g grzybów (boczniaki, shiitake itp.) podsmażonymi na 1 łyżce oleju i doprawionymi 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżką drożdży słodowych (piwnych). Następnie należy dodać dodatkowe 100 g pochrzynu (lub ziemniaków).

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału