Pożywna zupa szparagowa dla smakoszy. Najprostszy przepis na danie z białych szparagów. Zdradzamy sycące połączenie warzyw

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne


Zupa szparagowa to sezonowe danie, którym można zajadać się już w maju. Właśnie wtedy można zajadać się kremową zupą szparagową. Warto wiedzieć, iż białe szparagi doskonale smakują zestawione z ziemniakami i podsmażonym boczkiem. Zobacz przepis na wiosenną zupę szparagową.

Zupa szparagowa – przepis z białych szparagów

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów,
  • 1 średniej wielkości ziemniak,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g masła,
  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 5 g gałki muszkatołowej.

Do smaku:

  • sól i czarny świeżo zmielony.

Zobacz także: Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych przepisów na pyszne posiłki. Wśród nich polecamy przysmak z boczkiem

Jak zrobić zupę szparagową?

  1. Białe szparagi należy obrać, umyć i pokroić na kawałki wielkości około 3 centymetrów.
  2. Cebulę, ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę. Warzywa należy wrzucić do garnka razem ze szparagami. Można podsmażyć je na łyżce masła, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  3. Następnie trzeba dodać do nich posiekane ząbki czosnku.
  4. Całość trzeba wymieszać i zalać rosołem lub bulionem.
  5. Warzywa na zupę szparagową należy doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut.
  6. Po tym czasie należy zblendować zupę na gładki krem, dodając resztę masła i śmietankę.
  7. Zupę szparagową należy doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Aromatyczna zupa szparagowa jest gotowa do podania.

Wypróbuj także:

Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek

Z końcem maja powoli zaczyna się sezon na polskie szparagi. Warto zajadać się nimi także na surowo. Podpowiadamy przepis na lekką sałatkę ze szparagami, która dzięki fecie zyskuje greckiego stylu. Oto…

Anna Daniluk

Co się dodaje do zupy szparagowej?

Domowa zupa szparagowa może być podana z połówką jajka ugotowanego na twardo, z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę, a choćby z uprażonymi płatkami migdałowymi. Dość zaskakujące może się wydawać dodatek uprażonych orzeszków ziemnych. Jednak kontrastujący smak świetnie się uzupełnia ze szparagami.

Czytaj także: Wyrzucasz zdrewniałe końcówki szparagów do kosza? Robisz wielki błąd! Zobacz, jak pożytecznie możesz wykorzystać szparagi w kuchni

Najlepsza zupa szparagowa z grzybami

Część z was może być zaskoczona faktem, iż szparagi świetnie łączą się z grzybami. Danie można podać z podsmażonymi plastrami pieczarek albo w trakcie gotowania dodacie łyżeczkę zmielonych suszonych grzybów, które wzmocnią orzechową nutę smakową zawartą w szparagach. W książce „Leksykon smaków” Niki Segnit opisuje szefa kuchni Davida Waltucka z restauracji Chanterelle w Nowym Jorku, który przyrządza tartę szparagową ze smardzami. Wspomniany szef kuchni łączy smardze z sosem przygotowanym na bazie ostryg i wina madera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału