Pożywna zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny. Sycące danie dla całej rodziny

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/ Rudy Yanuar/zdjęcie ilustracyjne


Zupa ogonowa to danie, które tradycyjnie gotowały nasze mamy i babcie. Ten rodzaj zupy szczególnie popularny był w PRL-u. Wtedy ogony wołowe nadawały wyjątkowego smaku daniu, gdy brakowało w sklepach mięsa wysokiej jakości. Podpowiadamy przepis na sycącą zupę ogonową.

Zupa ogonowa – przepis na rozgrzewający posiłek

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 ogon wołowy,
  • 2 l wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • biała część z 1 pora,
  • 1/3 bulwy selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 suszone grzyby,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 10 g słodkiej mielonej papryki,
  • 10 g suszonego majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g soli,
  • 10 ml oleju rzepakowego.

Czytaj także: Domowa ogonówka na cielęcinie. Przepis na delikatną zupę z XIX wieku. Idealne danie na wiosenne przesilenie

Jak zrobić zupę ogonową?

Przygotowanie:

  1. Ogon wołowy należy dokładnie umyć, sparzyć i oczyścić. Ogony należy włożyć do garnka o grubym dnie, zalać 2 l wody i posolić. Suszone grzyby należy namoczyć w 100 ml wody.
  2. Do ogona wołowego należy dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy gotować przez około 30 minut pod przykryciem.
  3. Następnie należy wyjąć ogon, obrać go z mięsa i pokroić na kawałki. Następnie warzywa należy obrać, pokroić i ugotować w powstałym wywarze i dodać suszone grzyby.
  4. Cebulę należy pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie należy dodać posiekany czosnek. Gdy składniki się zezłocą należy dodać je do zupy.
  5. Do zupy należy dodać majeranek, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy.
  6. Na koniec należy dodać posiekane kawałki mięsa z ogonów.
  7. Zupa ogonowa może być podana z posiekaną natką pietruszki.
quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Z czym podawać ogonówkę?

Zimą ogonówka świetnie łączy się z warzywami korzeniowymi i dużą ilością czosnku. Do jej przyrządzenia można użyć także ostrych przypraw, np.: pieprz kajeński albo papryczka chili, które dodatkowo rozgrzeją w zimie. Zamiast koncentratu pomidorowego można też użyć passaty pomidorowej. Ponadto zupę ogonówkę można serwować z ugotowaną kaszą jęczmienną i kromką świeżego chleba.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału