Zupa ogonowa – przepis na rozgrzewający posiłek
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 ogon wołowy,
- 2 l wody,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- biała część z 1 pora,
- 1/3 bulwy selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 suszone grzyby,
- 2 ziemniaki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 10 g słodkiej mielonej papryki,
- 10 g suszonego majeranku,
- 4 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 5 g soli,
- 10 ml oleju rzepakowego.
Czytaj także: Domowa ogonówka na cielęcinie. Przepis na delikatną zupę z XIX wieku. Idealne danie na wiosenne przesilenie
Jak zrobić zupę ogonową?
Przygotowanie:
- Ogon wołowy należy dokładnie umyć, sparzyć i oczyścić. Ogony należy włożyć do garnka o grubym dnie, zalać 2 l wody i posolić. Suszone grzyby należy namoczyć w 100 ml wody.
- Do ogona wołowego należy dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy gotować przez około 30 minut pod przykryciem.
- Następnie należy wyjąć ogon, obrać go z mięsa i pokroić na kawałki. Następnie warzywa należy obrać, pokroić i ugotować w powstałym wywarze i dodać suszone grzyby.
- Cebulę należy pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie należy dodać posiekany czosnek. Gdy składniki się zezłocą należy dodać je do zupy.
- Do zupy należy dodać majeranek, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy.
- Na koniec należy dodać posiekane kawałki mięsa z ogonów.
- Zupa ogonowa może być podana z posiekaną natką pietruszki.
quiz
Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]
Z czym podawać ogonówkę?
Zimą ogonówka świetnie łączy się z warzywami korzeniowymi i dużą ilością czosnku. Do jej przyrządzenia można użyć także ostrych przypraw, np.: pieprz kajeński albo papryczka chili, które dodatkowo rozgrzeją w zimie. Zamiast koncentratu pomidorowego można też użyć passaty pomidorowej. Ponadto zupę ogonówkę można serwować z ugotowaną kaszą jęczmienną i kromką świeżego chleba.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: