Sałatka z mortadeli – przepis z ogórkami kiszonymi
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- spory kawałek mortadeli,
- 3–4 ogórki kiszone,
- 3–4 jajka,
- 2–3 ziemniaki.
Sos:
- 3–4 łyżki majonezu,
- łyżka dowolnej musztardy,
- łyżka soku z ogórków kiszonych,
- spora szczypta cukru,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz.
Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć sposób podania sałatki z mortadeli
Jak zrobić sałatkę z mortadeli?
Przygotowanie:
- Sos: składniki dokładnie mieszamy w miseczce do momentu uzyskania jednolitego sosu.
- Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
- Podobnie kroimy mortadelę i ogórki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
- Dodajemy sos, doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
- Mieszamy. Sałatka smakuje najlepiej, kiedy jest schłodzona.
Przepisy kuchni antyinflacyjnej
Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” proponuje przepisy znane z czasów dzieciństwa w PRL-u, a także rarytasy z lat 90.XX wieku. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na:
- tradycyjną wodziankę,
- kotlety warzywne,
- puszyste ciasto jogurtowe na spodzie z herbatników.
Wiele proponowanych receptur to jego interpretacje przepisów kuchni regionalnej albo specjałów znanych z domu rodzinnego.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.
+5
Zobacz galerię
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: