Pożywna sałatka z mortadeli. Przepis z ogórkami kiszonymi i jajkami na twardo. Wyśmienita przystawka na co dzień i od święta

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Paweł Płaczek/materiały prasowe wydawnictwo Purple Book


Sałatka z mortadeli i ogórków kiszonych to przystawka szczególnie popularna w latach 90. XX wieku. Przepis na nią pochodzi z książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka. Taką sałatkę często podawano na imprezach rodzinnych i na wyjątkowe okazje. Podpowiadamy przepis na szybką i tanią sałatkę z mortadeli.

Sałatka z mortadeli – przepis z ogórkami kiszonymi

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • spory kawałek mortadeli,
  • 3–4 ogórki kiszone,
  • 3–4 jajka,
  • 2–3 ziemniaki.

Sos:

  • 3–4 łyżki majonezu,
  • łyżka dowolnej musztardy,
  • łyżka soku z ogórków kiszonych,
  • spora szczypta cukru,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć sposób podania sałatki z mortadeli

Jak zrobić sałatkę z mortadeli?

Przygotowanie:

  1. Sos: składniki dokładnie mieszamy w miseczce do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  2. Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Podobnie kroimy mortadelę i ogórki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
  5. Dodajemy sos, doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Mieszamy. Sałatka smakuje najlepiej, kiedy jest schłodzona.

Przepisy kuchni antyinflacyjnej

Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” proponuje przepisy znane z czasów dzieciństwa w PRL-u, a także rarytasy z lat 90.XX wieku. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na:

  • tradycyjną wodziankę,
  • kotlety warzywne,
  • puszyste ciasto jogurtowe na spodzie z herbatników.

Wiele proponowanych receptur to jego interpretacje przepisów kuchni regionalnej albo specjałów znanych z domu rodzinnego.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Pożywna sałatka z mortadeli. Przepis z ogórkami kiszonymi i ...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału