Poznańska Pyra 2023

kulturaupodstaw.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: fot. Materiały organizatora


Stały punkt wydarzenia to m.in. tradycyjny, ręczny zbiór i czyszczenie ziemniaków na polu muzealnym, w którym udział może wziąć każdy gość Muzeum, prócz tego pokaz zbioru ziemniaków przy pomocy rozmaitych narzędzi mechanicznych. Na terenie odbywać się będą konkursy, warsztaty, pokazy garncarskie i wyplatania z wikliny koszyków do ziemniaków. Czas spędzony w Muzeum umilać będą występy zespołów artystycznych.

Znajdzie się okazja do skosztowania dań ziemniaczanych w tym tradycyjnej pyry z gzikiem lub śledziem! Odbędzie się pokaz gastronomiczny przygotowania kiszki ziemniaczanej a także pokazy wykonywania dań ziemniaczanych z udziałem gospodyń wiejskich połączone ze sprzedażą.

Odbywać się będzie także Konkurs Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego „Smak pyry 2023″, w którym zgłoszone dania z ziemniaków, będą walczyć o Certyfikaty. Konkurs kierowany do producentów, przetwórców, restauracji, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych zakładów gastronomicznych z terenu powiatu poznańskiego.

Planowane atrakcje:
• Pokazy gastronomiczne
• Stanowiska edukacyjne
• Laboratorium Ziemniaczane
• Warsztaty rękodzieła
• Stanowisko edukacyjne Europlant
• Stanowisko edukacyjne Muzeum Pyry
• Wystawa maszyn do zbioru ziemniaków
• Wystawa sprzętu do manualnego zbioru ziemniaków
• Pokazy pracy maszyn na polu
• Wykopki
• Pyry z gzikiem i śledziem
• Warsztaty wyplatania koszy

Plakat

Program imprezy:
12:00 – 12:30 – pokaz pracy maszyn na polu (pole)
12:00 – 13:00 – Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego – pogadanka i piosenki powstańcze (scena)
12:30 – 16:00 – wykopki (pole)
13:30 – 14:15 – występ Zespołu Pieśni i Tańca Ludowego Staropolanie (scena)
14:30 – 15:30 – Tańczymy z Domem Tańca Poznań Jacka Hałasa (scena)
15:45 – 16:10 – „Saksofon w roli głównej” – duet Tomasz i Zenon Mikołajczak (scena)
16:30 – 17:00 – „Saksofon w roli głównej” – duet Tomasz i Zenon Mikołajczak (scena)
W przerwach pomiędzy poszczególnymi punktami programu zaplanowane są konkursy dla publiczności.
Pokazy wykonywania potraw z ziemniaków – 11:00 – 17:00 (namiot naprzeciw sceny)
• Degustacja zupy ziemniaczanej – ok. 11:30 i ok. 14:30
• Degustacja kiszki ziemniaczanej – ok. 13:00 i ok. 15:00

Idź do oryginalnego materiału