POZNAŃ: Znani kucharze i kulinarni influencerzy będą gośćmi Food Hallu Stary Browar!

wielkopolskamagazyn.pl 4 godzin temu

Znani kucharze i kulinarni influencerzy będą gośćmi Food Hallu Stary Browar

W programie m.in. rozmowa z Rozkosznym
Michał Korkosz, autor bloga rozkoszny.pl i bestsellerowych książek kucharskich, Grzegorz Łapanowski, kucharz znany z programów „Top Chef” i „Jedzenie ma Znaczenie” oraz Jagna Niedzielska, bohaterka „Azja Express” i promotorka gotowanie bez resztek, będą jednymi z gości Parapetówki Food Hallu Stary Browar, która odbędzie się w czwartek, 27 lutego 2025 roku. Rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi influencerami poprowadzi Orson Hejnowicz. Podczas wydarzenia będzie można za darmo spróbować dań z lokali działających w nowej strefie gastronomicznej w Starym Browarze.

Wstęp na Parapetówkę jest bezpłatny.


Food Hall Stary Browar to nowy punkt na kulinarnej mapie Poznania. W strefie w Pasażu na
poziomie +2 pod jednym dachem działają lokale specjalizujące się w kuchniach z różnych
zakątków świata. Podczas oficjalnego otwarcia Food Hallu 27 lutego będzie można wziąć
udział w bezpłatnej degustacji dań z foodhallowych knajpek i posłuchać „Rozmów przy stole”
z zaproszonymi gośćmi – kucharzami i influencerami. Panele dyskusyjne poprowadzi Orson
Hejnowicz, poznański szef kuchni, restaurator i założyciel Pop2Up – lokalu w Food Hallu, w
którym w każdy weekend gotuje inny twórca.


Historie kuchenne


Uczestnikami panelu Chef’s Table będą znani kucharze. Grzegorz Łapanowski zdobył
popularność jako prowadzący i juror w polskiej edycji „Top Chef”. W programie „Jedzenie ma
znaczenie” dzieli się wiedzą na temat świadomego jedzenia, prowadzi także fundację Szkoła
na Widelcu, działającą na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach.
Teo Vafidis był uczestnikiem kultowego telewizyjnego show „Europa da się lubić”. Zaraził
Polaków miłością do greckiej kuchni, jest założycielem kilku restauracji. Wspólnie z synami
stworzył koncept Pita Bros, działający m.in. w Food Hallu Stary Browar. Trzecim gościem
tego panelu będzie Artur Skotarczyk – head chef i współtwórca restauracji Muga, zdobywca
pierwszej w Poznaniu gwiazdki Michelin. – Ludzie związani z gastronomią to kopalnia
anegdot – mówi Orson Hejnowicz, szef kuchni i gospodarz Parapetówki w Food Hallu. –
Dobrym przykładem tego jest nowy podcast „Stary Browar od kuchni”, w którym rozmawiam
z kucharzami i restauratorami o ich zawodowej drodze, ulubionym jedzeniu i przepisach.
Każdy z gości Parapetówki Food Hallu mógłby być bohaterem lub bohaterką serialu –
postawię ich w ogniu jedzeniowych pytań, żebyście mogli z pierwszej ręki poznać ich historie
– zapowiada Hejnowicz.


Influencerzy od jedzenia


Druga dyskusja będzie dotyczyć podróży i odkrywania nowych smaków. W rozmowie weźmie udział Meg Szumska, podróżniczka, pisarka i autorka instagramowego profilu @travels_with_szumeg, oraz Dominik Bloch – twórca @poznannawidelcu, jednego z najpopularniejszych kanałów w mediach społecznościowych na temat poznańskiej sceny gastronomicznej. Kolejna z rozmów podczas foodhallowej Parapetówki dotknie tematów zdrowego jedzenia i gotowania w duchu „zero waste”. Swoją wiedzą podzieli się z publicznością Jagna Niedzielska, influencerka, bohaterka programu „Azja Express” i gospodyni serii „Sprytne pomysły Jagny” w TVN STYLE i TVN7, w której podpowiada, jak sprytniej i oszczędniej zarządzać kuchennymi obowiązkami. Drugą uczestniczką panelu będzie dietetyczka Martyna Żmuda-Trzebiatowska. Jej instagramowy profil Zdrowostki z poradami dotyczącymi świadomego jedzenia, codziennych zakupów i czytania etykiet produktów spożywczych śledzi ponad 200 tysięcy osób.


Parapetówka z Rozkosznym


Kiedy przed Gwiazdką i Wielkanocą ze sklepów znikają zapasy serków Philadelphia,
oznacza to jedno: cała Polska piecze sernik baskijski z przepisu Rozkosznego. Michał
Korkosz podbił serca i podniebienia fanów daniami łączącymi finezję smaku i prostotę
wykonania. Przepisy publikuje na blogu rozkoszny.pl i na Instagramie (obserwowanym przez
blisko 720 tysięcy osób). Jego książki kucharskie stały się bestsellerami, a amerykańskie
wydanie „Nowych Rozkosznych” zdobyło prestiżowe wyróżnienie Foreword Indies. Korkosz
wystąpi podczas eventu w Food Hallu Stary Browar jako gość „Rozmów przy stole”.
Spotkanie z blogerem poprowadzi Orson Hejnowicz i Natalia Kmieciak, autorka kulinarno-
podróżniczego profilu na Instagramie Smaki Warte Poznania.


Kulinarna Parapetówka w Food Hallu Stary Browar rozpocznie się o godz. 16:30. Wstęp na
wydarzenie jest bezpłatny. – Zapraszamy wszystkich miłośników dobrego jedzenia do
spotkania w nieformalnej przestrzeni Food Hallu, próbowania specjałów z naszych
restauracji i wsłuchania się w fascynujące historie gości – w końcu spotkania przy stole
smakują najlepiej! – zachęca Joanna Tupalska ze Starego Browaru.


Parapetówka Food Hallu Stary Browar
czwartek: 27 lutego 2025 r.
start: 16:30
lokalizacja: Stary Browar, Pasaż +2
wstęp wolny


Program:
● darmowe degustacje
● Rozmowy przy stole / prowadzący: Orson Hejnowicz
– Chef’s Table: Grzegorz Łapanowski, Teo Vafidis, Artur Skotarczyk
– Podróże w smakach: Meg Szumska @travels_with_szumeg, Dominik Bloch
@poznannawidelcu
– Zdrowo i bez resztek: Jagna Niedzielska & Martyna Żmuda-Trzebiatowska
@zdrowostki
– POV: Kuchnia polska: Michał Korkosz “Rozkoszny” w rozmowie z Orsonem
Hejnowiczem i Natalią Kmieciak @smakiwartepoznania

● DJ SET Nat cool
Strona wydarzenia na Facebooku: https://fb.me/e/6FUCId0d4
Strona Food Hallu: https://foodhallstarybrowar.com/

O Food Hallu Stary Browar


Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce
stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej
atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy
dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street
foodem z całego świata.
Spotkaniom przy stole w designerskich wnętrzach Food Hallu towarzyszą koncerty, dj sety,
rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne. To gościnna przestrzeń przyjazna
społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Food Hall Stary Browar jest jak
kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości.
Food Hall Stary Browar – koncepty:
Świt – bar kawowy
Zmierzch – cocktail bar
Pita Bros – grecki street food
Maczane – oryginalne frytki belgijskie
Silk & Spicy – kuchnia tajska i Asian fusion
SmashUp – smash burgery
Kim Chi Ken – smażone kurczaki w stylu koreańskim
Kura Warzyw – Gemüse Kebap
Pop2Up – pop-up Orsona: jedna kuchnia, wielu twórców

Idź do oryginalnego materiału