Poznań w szał gęsinowych smaków: Święto niepodległości w kulinarnym stylu

codziennypoznan.pl 10 miesięcy temu

Gęsina, będąca tradycyjnym towarzyszem rogali świętomarcińskich, cieszy się rosnącą popularnością wśród poznaniaków. Do 15:00 na Łęgach Dębińskich każdy mógł spróbować tego smacznego i zdrowego mięsa. Stoiska z gęsiną były również dostępne na ulicy Święty Marcin, gdzie degustacje trwały aż do 18:00.

Jak podkreśla Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego, gęsina jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin A, E, grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku. Bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6, sprawia, iż mięso to jest cenione za swoje adekwatności zdrowotne, między innymi obniżające poziom złego cholesterolu LDL i wspomagające pracę mózgu.

W ramach “Gęsiej Patelni” mieszkańcy mieli okazję nie tylko degustować, ale także uczestniczyć w różnorodnych atrakcjach. Na program festiwalu składały się między innymi pokazy kulinarne, degustacje, a także animacje dla dzieci oraz porady dietetyka w ramach “Gęsiej Wszechnicy”. Ponadto, w części korowodu Świętomarcińskiego na ul. Św. Marcin, uczestnicy mogli podziwiać platformę z statystami, kucharzami oraz uczniami Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, a także posłuchać muzyki zespołu Poznań Brass.

To wydarzenie pokazało, jak istotną częścią poznańskiej tradycji stała się gęsina, a mieszkańcy tłumnie ruszają, by jej spróbować i świętować w kulinarnym stylu. Poznań raz jeszcze udowodnił, iż potrafi łączyć historyczne obchody z nowoczesnymi, smakowitymi doświadczeniami.

Idź do oryginalnego materiału