Potrawy z PRL, które jadaliśmy codziennie. Skusicie się teraz na takie dania? [PRZEPISY]

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fot. NAC


Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego, kotlety z jajek, zupa szczawiowa… To niewątpliwie dania z PRL, którymi zajadaliśmy się codziennie. Zapraszamy Was na sentymentalną podróż w czasie. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania i potrawy z PRL, które warto zrobić, by przypomnieć sobie czasy dzieciństwa i młodości. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Dania rodem z PRL. Nie ma co ukrywać. W czasach kiedy na sklepowych półkach królował ocet, nasze mamy i babcie musiały nieźle się nagłowić, by nakarmić wszystkich domowników. Stąd pewnie kotlety z mortadeli, czy jajek (o schabie można było pomarzyć!), blok czekoladowy czy kasza gryczana z masłem. Nie marudziliśmy przy stole. Pierogi leniwe to był rarytas, a słodki kogel mogel z dodatkiem kakao smakował wybornie!

Słodki skandal w Krakowie, czyli o Danusi słów kilka

Ależ to był skandal! Kraków w 1918 roku aż huczał od plotek! Oto Adam Piasecki, król czekolady, założyciel Krakowskiej Fabryki Cukrów i Czekolady, wypuszcza na rynek nowy batonik. Nie byłoby w tym nic…

Poniżej przypominamy przepisy na dania z PRL. Kliknijcie w galerię. Znajdziecie tam przepisy na:

  • Chleb maczany w jajku i mleku smażony na tłuszczu
  • Paprykarz szczeciński
  • Kotlety z jajek
  • Zupa szczawiowa z jajkiem
  • Kotlety z mortadeli
  • Kasza gryczana z masłem
  • Rurki z kremem
  • Zupa ziemniaczana
  • Domowe wafle pischingery
  • Domowe krówki
  • Blok czekoladowy
  • Kogel mogel
  • Szyszki z ryżu preparowanego
Idź do oryginalnego materiału