Potrawka ziemniaczana nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem: danie par excellence

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Zaproś swoje kubki smakowe na kulinarne doznania z naszym ziemniaczanym przysmakiem nadziewanym mięsem mielonym, warzywami i serem. Przepis ten łączy w sobie bogate smaki mielonego mięsa i warzyw z luksusowym serem, a wszystko to zamknięte w chrupiącej ziemniaczanej skorupce. Idealny na rodzinny obiad lub kolację, ten przepis to świetny sposób na ożywienie posiłku.

Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe

Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem

Co będzie potrzebne:

  • 3 duże ziemniaki – (900 g)
  • 300 g sera cheddar
  • 2 łyżki oleju roślinnego – (20 ml)
  • 4 g soli

Nadzienie:

  • 2 łyżki oleju roślinnego – (20 ml)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu pomidorowego – (25 g)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego – (20 g)
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki, czarnego pieprzu, kminku, tymianku i soli
  • 3-4 gałązki świeżej pietruszki

Do dekoracji:

  • starty ser cheddar
  • świeża pietruszka

Jak postępować:

1) Przygotować blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posypać ją startym serem cheddar i ułożyć na niej obok siebie pokrojone w plastry krążki ziemniaczane. Następnie posyp je solą i posmaruj olejem roślinnym.

2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200°C.

3. Przygotować patelnię z olejem i wrzucić na nią mieloną wołowinę – wymieszać i smażyć na małym ogniu do zrumienienia.

4. Następnie dodaj cebulę, zieloną i czerwoną paprykę oraz drobno posiekany czosnek – wymieszaj i smaż razem na małym ogniu.

5. Następnie dodać przecier pomidorowy i sos – dobrze wymieszać. Doprawić mieloną czerwoną papryką, czarnym pieprzem, kminkiem, tymiankiem, solą, a następnie dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki – dobrze wymieszać.

6. Po 30 minutach wyjąć ziemniaki z piekarnika, posypać startym serem cheddar i rozprowadzić na nich mieszankę. Dobrze rozsmarować, ponownie posypać startym serem i zwinąć w rulon. Ponownie posypać serem cheddar i świeżą posiekaną natką pietruszki.

7. Piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ser się rozpuści, a następnie wyjąć z piekarnika.

8. Pokroić w plastry i podawać z miłością i radością.

Przyjaciele, życzymy smacznego!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału