Klasyka. Potrawkę z kurczaka jadłam ostatnio jakieś 15 lat temu. Ta potrawa bardzo kojarzy mi się z moją babcią (zresztą najlepszą na świecie). o ile nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu… już wiecie.
A, no i o ile macie ochotę dodać marchewkę z groszkiem, nie krępujcie się.

Składniki:
4 ugotowane podudzia z kurczaka  
150 g mrożonej marchewki 
2 szklanki rosołu 
1 czubata łyżka masła 
1 czubata łyżka mąki pszennej 
2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżka śmietany 12% 
szczypta cukru 
pół pęczka koperku 
sól 
pieprz 
(przepis na 4 porcje)   
Podudzia obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki (mąki i masła) dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę, mięso, sól, pieprz i cukier, gotujemy 2 minuty (lub do miękkości marchewki). Pod koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i poszatkowany koperek. Podajemy z ryżem.
Podobne przepisy:
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











