Potężny zastrzyk energii. Zjedz na śniadanie, a postawi cię na nogi lepiej niż kawa

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka z selera naciowego. Fot. unsplash


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Mimo to wiele osób je pomija i zaczyna dzień od filiżanki kawy. Okazuje się jednak, iż istnieje posiłek, który potrafi postawić na nogi lepiej niż ten napój. Warto więc zmienić swoje nawyki i zadbać o to, by każdego dnia zjeść pyszne i pełnowartościowe śniadanie.

Kawa to dla wielu napój, który trzeba wypić co najmniej dwa razy dziennie. Nie ma nic złego w piciu kawy, jeżeli zachowujemy umiar. jeżeli jednak zależy nam wyłącznie na tym, by dodać sobie energii z rana, warto zamienić ją na dobre śniadanie. Okazuje się, iż ta szybka w przygotowaniu sałatka potrafi postawić na nogi o wiele szybciej niż kawa.

Przepis na śniadanie, które dodaje energii. Ta sałatka jest obłędna

Pełnowartościowe śniadanie powinno być podstawą dla wszystkich z nas. Należy zadbać o to, by już z samego rana zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki, a dzień będzie dużo lepszy. Ta sałatka, która składa się z wielu wyjątkowych produktów, stawia na nogi dużo lepiej niż poranna kawa. Warto mieć jednak na uwadze, iż lista składników jest naprawdę długa. Mimo wszystko warto podjąć się jej przygotowania. Jak zrobić taką sałatkę? Podpowiadamy.

Składniki:

  • pół ananasa
  • 1 jabłko,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3-4 łyżki kiełków pszenicy,
  • kilka winogron,
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki mieszanki orzechów,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • nieduża garstka ziarna słonecznika
  • sól i pieprz,
  • szczypta chilli.

Sprawdź również: Zapomnij o piasku, który trzeszczy w zębach. Tak gwałtownie oczyścisz kurki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, a następnie kroimy w paseczki. Winogrona i pomidorki koktajlowe myjemy dokładnie, a następnie kroimy je na pół.
  2. Do miski wrzucamy owoce i warzywa, a następnie kiełki pszenicy, siemię lniane i pokruszone orzechy.
  3. Łączymy jogurt z musztardą, sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy również przyprawy i dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
  4. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem. Świetnie smakuje podana z bagietką czosnkową bądź kromką chleba.

Sałatka z selera naciowego. Fot. unsplash

Idź do oryginalnego materiału