Trwają zgłoszenia do 24. edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. To niezwykła okazja dla producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz osób reprezentujących lokalną firmy gastronomię z województwa Wielkopolskiego by zaprezentować przed szeroką publicznością unikatowe potrawy, wyroby i zdobyć prestiżowe wyróżnienie. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 maja 2025.
Organizowany od 2000 roku konkurs ma na celu zebranie i identyfikację lokalnych produktów i potraw, które stanowią unikatowy walor wielu lokalnych kuchni kultywowany przez mieszkańców rożnych regionów kraju. Organizatorami etapu wojewódzkiego konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Celem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów oraz zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości. Samorząd Województwa Wielkopolskiego od lat wspiera realizację tego konkursu będącego wspaniałą formą sięgania po to co zdrowe, lokalne i oparte na kulinarnym dorobku pokoleń mieszkańców Wielkopolski.
– Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” od lat gromadzi i utrwala najlepsze lokalne produkty i specjały. Samorząd Województwa Wielkopolskiego aktywnie wspiera realizację tego konkursu i warto podkreślić, iż wielu rodzimych producentów produktów zostało docenionych i nagrodzonych. Identyfikacja potraw oraz produktów wytwarzanych w oparciu o dawne receptury z wykorzystaniem lokalnych składników to ważna cześć zachowania naszego dziedzictwa. Zachęcam producentów i wytwórców z rożnych miejsc Wielkopolski do uczestnictwa i zaprezentowania przed szeroką publicznością bogactwa naszej Regionalnej kuchni. Na zgłoszenia czekamy do 30 maja. Finał wojewódzki odbędzie się 14 czerwca w Kórniku, w powiecie poznańskim, gdzie najlepsze potrawy awansują do etapu ogólnokrajowego. – Mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa Wielkopolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”. Do konkursu przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe. Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy odbywa się w 4 kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. W ramach drugiej części konkursu poszukiwana jest najlepsza potrawa regionalna. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w 14 czerwca w Kórniku podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą. Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 maja 2025 r. zgłoszenia konkursowego.
Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html oraz stronie Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu https://www.umww.pl/artykul/konkurs-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow
Bartosz Zalas