Post przerywany - cudowny eliksir zdrowia czy modny trend dietetyczny

pultusk24.pl 1 tydzień temu
Nasze ciała nie są przystosowane do ciągłego podjadania. W przeszłości, przerwy między posiłkami były naturalne, dzisiaj półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju produktów, a żywność jest coraz bardziej przetworzona. Czy świadome wprowadzanie przerw od jedzenia może pomóc odetchnąć naszemu przeciążonemu metabolizmowi? Wiele wskazuje na to, iż tak, a pomocne może okazać się zastosowanie postu przerywanego. Psychodietetyczka Joanna Zielewska, autorka książki "Post przerywany. 28 dni na talerzu", w rozmowie z Onetem przekonuje, iż coraz więcej badań potwierdza korzyści wynikające ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jak twierdzi, warto spróbować postu przerywanego, szczególnie jeżeli nie potrafimy zrezygnować z ulubionych dań, poranki przypominają maraton, a jedzenie solidnego śniadania jest ostatnią rzeczą, o której myślimy, lub jeżeli wreszcie musimy rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i wracającym złym samopoczuciem.

Post przerywany polega na całkowitym zaprzestaniu spożywania pokarmów na określony czas - u mężczyzn zwykle jest to 16 godzin, a u kobiet 14. Po tym okresie, mamy czas na zjedzenie trzech posiłków, pokrywających nasze dobowe zapotrzebowanie energetyczne, a wieczorem znów zaczynamy post.

Zielewska tłumaczy, iż podczas postu ciało koncentruje się na usuwaniu z organizmu toksyn i naprawia
Idź do oryginalnego materiału