Popularne danie w nowej odsłonie. Zamiast smażyć, wstaw do piekarnika

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczony naleśnik to popularne danie kuchni amerykańskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock


Pieczony naleśnik to bardziej puszysta odsłona znanego nam doskonale dania. Receptura na dutch baby powstała ponad 100 lat temu przez przypadek, ale okazała się na tyle udana, iż w Stanach Zjednoczonych to do tej pory jedno z najczęściej serwowanych śniadań. Koniecznie wypróbujcie przepis na pieczonego naleśnika w domu!

Ni to omlet, ni naleśnik. Puszyste jak chmurka, aromatyczne danie dutch baby to idealny pomysł na pyszne śniadanie zarówno na słodko, jak i słono. Mimo iż receptura najpewniej została stworzona przez niemieckiego restauratora, to pieczony naleśnik został spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych. Do tego stopnia, iż dutch baby określa się w niektórych częściach kraju daniem regionalnym. Wypróbuj przepis na to niezwykle proste danie.

Zobacz także: Żadne drożdżówki i nudne kanapki. Najlepszą przekąskę na piknik zrobisz z tych tanich składników<

Dutch baby, czyli nietypowe naleśniki

Historia dutch baby sięga początku XX wieku i jest powiązana z restauracją Manca’s Cafe w Seattle w stanie Waszyngton. Według legendy, w 1900 roku niemiecki restaurator – Victor Manca eksperymentował z przepisem na omlet i przypadkowo stworzył placka z ciasta naleśnikowego, który wyrósł podczas pieczenia w piekarniku. W efekcie powstało danie, które gwałtownie zyskało na popularności.

Nietypowe naleśniki zyskały nazwę dutch baby, prawdopodobnie nawiązującą do niemieckiego pochodzenia omletu. Według pogłosek wpaść na nią miała córka Victor Manca. Określenia „dutch” (czyli holenderski) użyła, gdyż nie potrafiła wymówić słowa „deutsch” (niemiecki). Początkowo pieczony naleśnik był serwowany tylko w Manca’s Cafe, ale z czasem stał się popularnym daniem w innych restauracjach w Seattle i poza nim.

Pieczony naleśnik to popularne danie kuchni amerykańskiej – Pyszności; Fot. Adobe Stock

Pieczony naleśnik. Przepis na dutch baby

Dutch baby to nic innego jak luźny placek z ciasta naleśnikowego, podobny do omleta. W trakcie pieczenia w piekarniku naleśnik wyrasta, staje się puszysty, a brzegi się przypiekają. W Ameryce Północnej pieczony naleśnik jest popularnym daniem śniadaniowym lub deserowym. Podaje się go z cukrem pudrem, owocami, syropem klonowym lub dżemem. Jest łatwy w przygotowaniu, a jego składniki można dostosować do swojego gustu, dodając cynamon, wanilię lub kakao do masy jajecznej, a także kawałki jabłek, gruszki lub jagody.

Składniki:

  • 85 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 115 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 5 gramów tłuszczu, np. oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Żeliwną patelnię (lub naczynie żaroodporne) wstawiamy do piekarnika, aby się rozgrzała.
  2. Dokładnie wymieszaj w dużej misce jaja i mleko.
  3. Dodaj cukier, sól i przesianą mąkę. Mieszaj, aż składniki połączą się, a ciasto będzie mieć lejącą, gładką konsystencję.
  4. Odstaw gotowe ciasto na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
  5. Z piekarnika wyjmij rozgrzane naczynie i ostrożnie wysmaruj je tłuszczem: zarówno dno, jak i boki.
  6. Do naczynia wlej ciasto. Naleśnik piecz ok. 20 minut. Powinien nabrać złotego koloru.
  7. Gotowy pieczony naleśnik udekoruj cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i ulubionymi owocami.

Wypróbuj również przepis na przekładaniec z porem i szynką:

Idź do oryginalnego materiału