Roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem - przepis
czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: 9 roladek
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 450 g szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150 g sera typu mozzarella,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Zobacz także: Karkówka pieczona na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na soczystą pieczeń
Jak zrobić roladki ze schabu ze szpinakiem i serem?
- Schab pokrój na kotlety. Każdy dobrze rozbij.
- Posyp kotlety solą i pieprzem.
- Na patelni podsmaż szpinak. Gdy woda odparuje, dopraw go sokiem z cytryny, masłem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw do wystudzenia.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na każdy kotlet nakładaj porcje szpinaku i startego sera.
- Zwiń w ciasną roladkę.
- Do trzech naczyń włóż kolejno mąkę, jajka i bułkę tartą.
- Jajka rozbij widelcem.
- Panieruj roladki najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Smaż roladki po ok. 10 minut, na oleju, na małym ogniu. Możesz je także upiec w piekarniku.
+10
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: