Wiele osób lubi eksperymenty w kuchni, zarówno na co dzień, jak i w święta. jeżeli również chcesz podążać tym trendem, to na Wielkanoc możesz przygotować np. barszcz biały z dodatkiem wędzonego łososia. Danie podajemy w formie zupy krem, co również jest ukłonem w stronę nowoczesnych rozwiązań.
REKLAMA
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret
Potrawy wielkanocne - lista składników potrzebnych do przygotowania świątecznego barszczu białego z łososiem
Barszcz biały z wędzonym łososiem to pierwszy przepis na nietypowe potrawy wielkanocne. Lista składników jest następująca:
1,5 l wody
500 ml zakwasu
500 g ziemniaków
3 duże pietruszki
1 średniej wielkości seler
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 g wędzonego łososia
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Tradycyjne potrawy wielkanocne w nowym wydaniu. Jak zrobić świąteczny barszcz krok po kroku?
Barszcz biały będziemy podawać jako zupę krem, co również jest odejściem od tradycyjnych potraw wielkanocnych. Danie przygotujesz zgodnie z poniższą recepturą:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę
W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
Po chwili dodajemy również ziemniaki, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie
Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw
Dodajemy zakwas, przyprawiamy solą i pieprzem
Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy
Blendujemy na gładki krem
Dodajemy pokrojonego łososia i zagotowujemy
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo
Zobacz też: Wiosenno-świąteczne ciasto, którego smak trzeba po prostu poznać. Lepsze niż wszystkie babki i mazurki
Stół wielkanocny - potrawy znane, a jednak inne. Dowiedz się, jak zrobić pasztet z figą
Jakie inne nietypowe dania możemy postawić na nasz stół wielkanocny? Potrawy, czy raczej przystawki, których nie może zabraknąć na święta to m.in. deska wędlin. Proponujemy przygotować na nią domowy pasztet. Poniżej lista składników, których będziesz potrzebować:
500 g mięsa drobiowego
200 g wątróbki drobiowej
100 g fig
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wina
2 łyżki masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek
Potrawy wielkanocne - nowoczesne receptury na znane dania. Dowiedz się, jak zrobić domowy pasztet
Choć wiele osób kocha tradycyjne potrawy wielkanocne, nowoczesne receptury mogą być równie interesujące w smaku. Domowy pasztet z figą przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek
Po chwili wrzucamy także mięso pokrojone na mniejsze kawałki
Wlewamy wino i dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso zrobi się miękkie
Mięso studzimy i wraz z figami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
Do masy dodajemy jajka i przyprawy
Dokładnie mieszamy do połączenia się składników
Masę na pasztet umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny
Zobacz też: Chrzanowa Magdy Gessler nie ma sobie równych. choćby żur wychodzi przy niej blado
12 potraw wielkanocnych na świąteczny stół. Jajka faszerowane na 12 sposobów
Tradycja mówi, iż liczba potraw na wigilijnym stole powinna wynosić 12. Potraw wielkanocnych raczej nie liczymy, choć my proponujemy przygotować tyle właśnie rodzajów jajek faszerowanych. To kolejna przekąska, która jest obowiązkowa na wielkanocnym stole. Poniżej nasze propozycje smakowitych połączeń, z których możesz przygotować nadzienie do jajek:
Pasta z tuńczyka i kaparów
Pasta z koziego sera i buraków
Pasta z pieczonej dyni i orzechów włoskich
Pasta z brokułów i sera żółtego
Pasta z ciecierzycy i curry
Pasta z wędzonej makreli i chrzanu
Pasta z awokado i wasabi
Pasta z suszonych pomidorów i kaparów
Pasta z zielonego groszku i mięty
Pasta z krewetek i mango
Pasta z sera pleśniowego i gruszki
Pasta z pieczonej papryki i sera feta
Wymienione wyżej składniki łączymy z ugotowanym żółtkiem, majonezem lub serkiem kremowym. Doprawiamy według uznania.
Nietypowe potrawy wielkanocne. Jak udekorować jajka faszerowane na stole?
Przygotowane w oparciu o powyższe wskazówki jajka faszerowane można dekoracyjnie ozdobić. Dzięki temu te nietypowe potrawy wielkanocne będą prezentowały się na stole jeszcze bardziej atrakcyjnie. Jajka można ułożyć w specjalnym talerzu do serwowania lub ozdobnej paterze. Puste przestrzenie wypełniamy np. świeżymi kiełkami, pestkami granatu, kleksami z majonezu, jadalnymi kwiatami lub orzechami.
Którą potrawę wielkanocną lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.