Popisowa sałatka z kurczakiem i makaronem. Jej pyszny smak podkreśla wyjątkowy sos curry. Przepis na sałatkę na Wielkanoc

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na Wielkanoc warto przygotować pyszne sałatki. Proponuję przepis na wyśmienitą i sycącą sałatkę z kurczakiem i makaronem. To pyszne połączenie chrupiących, słonych i lekko słodkich smaków. Całość doprawiona jest wyrazistym sosem curry. Przekonaj się, jaka jest dobra i wypróbuj przepis.

Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na 4 osoby
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 mały filet z kurczaka,
  • 200 g ugotowanego makaronu kokardki,
  • czerwona papryka,
  • 5 plasterków ananasa z puszki,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia kurczaka,

sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • szczypta soli.

Zobacz także: Sałatka Cezar. Przepis na słynną sałatkę z kurczakiem, która posmakuje każdemu

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i makaronem?

  1. Filet z kurczaka pokrój na trzy części, posyp je solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Wystudź.
  3. Ugotowany i wystudzony makaron przełóż do miski.
  4. Kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę i dodaj do makaronu.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy i wsyp do sałatki.
  6. W miseczce wymieszaj składniki sosu.
  7. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.

Czytaj także:

Domowa sałatka z kurczaka, kukurydzą i ananasem w kremowym sosie. Poznaj przepis

Prosta i efektowna sałatka z kurczaka z dodatkiem kukurydzy i kawałków ananasa to dla wielu osób sposób na dodanie porcji witamin w codziennym posiłku. Sałatka może być podana na rodzinne…

Anna Daniluk

Jak usmażyć kurczaka, żeby był soczysty?

Smażenie filetów z kurczaka może przysporzyć nieco trudności. Ważne, by mięso było dobrze usmażone, nie może być surowe, ale nie może być też za suche. Jest na to dobry i sprawdzony sposób.

Najpierw rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, smaż filety z obu stron, po ok. 3 minuty. jeżeli masz duże kawałki kurczaka smaż je po ok. 5 minut z każdej strony. Następnie, gdy filet będzie niemal całkowicie usmażony, przykryj patelnie pokrywką i smaż tak jeszcze 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw mięso pod przykryciem na kilka minut.

Wyśmienita sałatka z kurczakiem i makaronem. Wyjątkowy smak ...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału