Popisowa rolada szpinakowa. Najlepszy przepis na roladę szpinakową z łososiem i serkiem. To idealna przekąska na Wielkanoc

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na efektowną przekąskę na Wielkanoc lub inną specjalną okazję? Proponuję sprawdzony przepis na roladę szpinakową z łososiem. To pyszne danie, które pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić roladę szpinakową. Wypróbuj przepis.

Przepis na roladę szpinakową z łososiem

czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 450 g szpinaku (waga po odparowaniu mrożonego szpinaku na patelni),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 500 g sera twarożkowego śmietankowego lub ziołowego,
  • 200 g łososia wędzonego.

Zobacz także: Lasagne ze szpinakiem i fetą. Sycąca, wegetariańska propozycja na obiad lub kolację na ciepło

Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?

  1. Rozmrożony szpinak przełóż na patelnie i podsmażaj, aż cała woda odparuje.
  2. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze minutę.
  3. Przełóż szpinak na gęste sitko, by jeszcze maksymalnie pozbyć się nadmiaru soków.
  4. Gdy szpinak wystygnie, możesz zacząć robić roladę. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Białka ubij na sztywną pianę.
  6. Żółtka wymieszaj z przestudzonym szpinakiem i czubatą łyżką mąki pszennej.
  7. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  8. Wylej ciasto na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.
  10. Jeszcze ciepłą roladę odwróć, zdejmij ostrożnie z papieru i zawiń w drugi papier na kształt rolady. Zostaw do wystudzenia.
  11. Wystudzone ciasto rozłóż na płasko i posmaruj serkiem twarożkowym. Poukładaj na nim plasterki łososia wędzonego.
  12. Zwiń całość w ciasną roladę i owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na minimum godzinę, by całość się połączyła i ładnie kroiła na plastry.

Czytaj także: Makaron ze szpinakiem. Przepis na szybki obiad. Dodaj fetę i pomidorki, a danie będzie smakować rewelacyjnie

Popisowa rolada szpinakowa. Najlepszy przepis na roladę szpi...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału