Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na blaszkę keksową
poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 2 bułeczki pszenne,
- 3 jajka surowe,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 łyżeczki czosnku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 100 ml wody,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 7 jajek ugotowany na twardo.
Zobacz także: Karkówka pieczona na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na soczystą pieczeń z karkówki
Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?
- Bułeczki namocz w wodzie.
- Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce.
- Zmiel w maszynce także namoczone i odsączone z wody bułki.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na małej ilości oleju. Chwilę przestudź.
- Do zmielonego mięsa i bułki dodaj podsmażoną cebulkę, przyprawy, wodę i jajka.
- Wymieszaj dokładnie mięso, najłatwiej zrobić to ugniatając je rękami.
- Wyłóż blaszkę keksową papierem do pieczenia.
- Przełóż do blaszki połowę mięsa i dokładnie wygładź.
- Ułóż pośrodku blaszki jajka ugotowane na twardo i przykryj pozostałym mięsem. Wygładź.
- Piecz pieczeń ok. 1 godzinę i 20 minut w 180 stopniach.
+14
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: