Pomysły na sałatki z owocami granatu

lubelski.pl 23 godzin temu

Owoce granatu to skarbnica cennych składników, witamin i minerałów, a w połączeniu z orzechami to interesująca i pełna aromatów kompozycja smakowa. Pestki z granatów są bardzo zdrowe i smaczne, ponadto dzięki swej intensywnej barwie i oryginalnej strukturze, wspaniale dekorują potrawy. Smacznego!

Sałatka orzechowa z granatami

Składniki:

4 ziemianki średniej wielkości

1 czerwona cebula

70 g orzechów włoskich

1 owoc granatu

3 łyżki stołowe oliwy

2 łyżki soku z cytryny

koperek

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w krążki. Orzechy po wyłuskaniu podprażyć na suchej patelni, rozdrobnić.

Przygotować sos: połączyć olej z sokiem z cytryny, posolić. Do salaterki włożyć ziemniaki, cebulę, posiekany koperek, zalać sosem, zamieszać. Sałatkę udekorować nasionami z granatu.

Sałatka z burakami i granatami

Składniki:

1 duży burak

½ szklanki rodzynek

150 g żółtego sera

1 duże jabłko

½ szklanki orzechów włoskich

majonez

1 owoc granatu

Przygotowanie:

Buraka ugotować w skórce, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy rozdrobnić.

Składniki układać warstwami: ser, orzechy, jabłko, rodzynki, burak. Każdą warstwę posmarować majonezem. Wyjąć pestki z granatu, obsypać sałatkę.

Sałatka z piersią z kurczaka z granatami

Składniki:

300 g filetu z kurczaka

2 cebule

3 ziemniaki średniej wielkości

2 buraki

1 marchew

1 owoc granatu

2 łyżki stołowe oleju roślinnego

50 g orzechów włoskich

majonez

sól

Przygotowanie:

Mięso ugotować, ostudzić, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, lekko obsmażyć na oleju, po ostudzeniu połączyć z mięsem.

Ziemniaki, buraki i marchew ugotować w skórkach. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy drobno posiekać, wymieszać z burakami, posolić do smaku.

W salaterce wymieszać składniki z majonezem.

Na środku płaskiego talerza postawić szklankę do góry dnem, wyłożyć wokół niej sałatkę. Uformować kopczyk, uklepać i posmarować majonezem. Na wierzchu udekorować pestkami granatu. Wyjąć szklankę delikatnie, pozostawiając pusty środek.

Idź do oryginalnego materiału