Owoce granatu to skarbnica cennych składników, witamin i minerałów, a w połączeniu z orzechami to interesująca i pełna aromatów kompozycja smakowa. Pestki z granatów są bardzo zdrowe i smaczne, ponadto dzięki swej intensywnej barwie i oryginalnej strukturze, wspaniale dekorują potrawy. Smacznego!
Sałatka orzechowa z granatami
Składniki:
4 ziemianki średniej wielkości
1 czerwona cebula
70 g orzechów włoskich
1 owoc granatu
3 łyżki stołowe oliwy
2 łyżki soku z cytryny
koperek
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w krążki. Orzechy po wyłuskaniu podprażyć na suchej patelni, rozdrobnić.
Przygotować sos: połączyć olej z sokiem z cytryny, posolić. Do salaterki włożyć ziemniaki, cebulę, posiekany koperek, zalać sosem, zamieszać. Sałatkę udekorować nasionami z granatu.
Sałatka z burakami i granatami
Składniki:
1 duży burak
½ szklanki rodzynek
150 g żółtego sera
1 duże jabłko
½ szklanki orzechów włoskich
majonez
1 owoc granatu
Przygotowanie:
Buraka ugotować w skórce, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy rozdrobnić.
Składniki układać warstwami: ser, orzechy, jabłko, rodzynki, burak. Każdą warstwę posmarować majonezem. Wyjąć pestki z granatu, obsypać sałatkę.
Sałatka z piersią z kurczaka z granatami
Składniki:
300 g filetu z kurczaka
2 cebule
3 ziemniaki średniej wielkości
2 buraki
1 marchew
1 owoc granatu
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
50 g orzechów włoskich
majonez
sól
Przygotowanie:
Mięso ugotować, ostudzić, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, lekko obsmażyć na oleju, po ostudzeniu połączyć z mięsem.
Ziemniaki, buraki i marchew ugotować w skórkach. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy drobno posiekać, wymieszać z burakami, posolić do smaku.
W salaterce wymieszać składniki z majonezem.
Na środku płaskiego talerza postawić szklankę do góry dnem, wyłożyć wokół niej sałatkę. Uformować kopczyk, uklepać i posmarować majonezem. Na wierzchu udekorować pestkami granatu. Wyjąć szklankę delikatnie, pozostawiając pusty środek.