O tym, iż ryby są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Warto od czasu do czasu sięgnąć po doradę. To ryba chuda – 100 gram mięsa ma niecałe 120 kalorii. Do tego jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dorada świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania czy pieczenia.
Pomysł na obiad – dorada. Dwa przepisy na pyszną rybę: pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy i dorada po libańsku
Dorada po libańsku [PRZEPIS]
Składniki
- dorada
- zielona papryka
- czerwona papryka
- żółta papryka, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- oliwa z oliwek
- sól
Wykonanie
Rybę oczyścić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, szczyptą tymianku i ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki pokroić w kostkę, a czosnek, oregano, tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli zmiksować na pastę. Pastę dokładnie wymieszać z pokrojonymi paprykami, nałożyć na rybę. Zamknąć folię pozostawiając mały otwór i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"
Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy [PRZEPIS]
Składniki:
- patroszona dorada
- cytryna
- rozmaryn
- pomarańcza
- oliwa z oliwek
- vegeta Natur do ryb i owoców morza
Wykonanie:
Środek ryby skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie włożyć gałązkę rozmarynu. Z wierzchu oprószyć przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie rybę ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, a na wierzchu ułożyć 2-3 plastry pomarańczy. Zawinąć szczelnie, umieścić na brytfance i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.
Szukasz przepisów na inne ryby? Zobacz:
- Przepisy na pyszne ryby na obiad
Polecamy przepisy:
- Zobacz przepisy na pyszne obiady na cały miesiąc