Pomidory w śmietanie

ania-gotuje.pl 1 dzień temu

Pomidory w gęstej śmietanie z chrupiącą cebulką, koperkiem i szczypiorkiem to znakomity pomysł na błyskawiczną surówkę do obiadu. Sprawdzi się też jako przystawka do grilla lub lekka przekąska w ciągu dnia.

Pomidory w śmietanie to moje wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam jak śmietana łączyła się z sokiem wygrzanych na słońcu pomidorów, a ja ze smakiem wylizywałam talerz. Późnym latem mama bardzo często robiła mizerię z ogórków oraz klasyczne pomidory w śmietanie do obiadu. Nie znam osoby, która nie lubi takiej schłodzonej surówki szczególnie do młodych ziemniaczków. Czy jest coś lepszego? Pomimo prostoty przepisu postanowiłam, iż pomidory w śmietanie nie mogą zostać zapomnienie i pojawią się na moim blogu. Bardzo często z prostych składników otrzymujemy najlepsze połączenia smaków. Zapraszam 🙂

Składniki

Jest to mój podstawowy przepis. Oczywiste jest, iż jeżeli chcesz coś zmodyfikować, to nie bój się i eksperymentuj 🙂 Najważniejsze w surówce są dojrzałe i jędrne pomidory. Poniżej podaję pomysły i zamienniki składników.

  • 500 g pomidorów (najlepiej malinowe lub bawole serce 2 większe lub 4 mniejsze)
  • 90 g cebuli (1 mała sztuka)
  • 3 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18% schłodzonej
  • 3 łyżki szczypiorku
  • łyżka posiekanego kopru
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Jaka śmietana i przyprawy do pomidorów?

Klasyczne pomidory w śmietanie możemy przygotować na wiele sposobów. Wiem, iż co dom to inny przepis i smakuje inaczej. Po pierwsze śmietana może być słodka lub kwaśna. Na rynku dostępne są śmietany kwaśne 10%, dedykowane specjalnie do mizerii. Ja najczęściej używam śmietany 18%, bo jest gęstsza i wyrazistsza w smaku w porównaniu ze śmietaną 12 czy 10%. Daję 3 czubate łyżki na 500 g pomidorów, bo lubię jak warzywa są całe zanurzone w sosie śmietanowym, ale w nim nie pływają. Śmietanka słodka 30 lub 36% popularna jest w Wielkopolsce. W niektórych domach używany jest kefir, jogurt, a choćby zsiadłe mleko.

Po drugie same przyprawy do tej sałatki to pole do popisu. Ja lubię klasycznie z solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Niektórzy oprószają cukrem. Spotkałam się także z dodatkiem drobno posiekanego ząbku czosnku. Do potrawy możesz też dodać 2 – 3 łyżeczki ulubionych ziół np bazylię. Mi osobiście pomidory najbardziej smakują w wersji z gęstą śmietaną, cebulką, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Sposób wykonania pomidorów w śmietanie

Pragnę zwrócić uwagę, iż tej surówki nie wykonuję z wyprzedzeniem. Pomidory z dużą zawartością soku gwałtownie rozmakają. Dlatego przygotowuję ją tuż przed podaniem. Ewentualnie chłodzę ją przez kilkanaście minut w lodówce.

Cebulę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę. Następnie oprószam solą i odstawiam, aby lekko zmiękła. Cebulę możesz też pokroić w piórka. Ja jednak wolę pokrojoną w drobno kostkę, bo przyjemnie chrupie i nie zakłóca smaku pomidorów oraz śmietany. jeżeli wolisz mniej ostry smak to użyj cebuli cukrowej.

Pomidory myję, odkrawam zielone końcówki i kroję. Warzywo możesz pokroić w dowolny sposób jaki lubisz np w ćwiartki, ósemki lub grubsze pół talarki. Ja kroję w 2 – 3 cm kostkę. Pomidory oprószam świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszam z cebulką oraz połową kopru i szczypiorku. Wrzucam śmietanę i mieszam wszystkie składniki ze sobą. Próbuję i ewentualnie doprawiam przyprawami.

Wierzch posypuję pozostałym koperkiem oraz szczypiorkiem

Pomidory w śmietanie są już gotowe. Odstawiam na kilka minut, aby smaki się przegryzły i podaję. Smacznego!

Poznaj klasyczny przepis na mizerię z ogórków. To najprostsza i jedna z najpopularniejszych surówek do obiadu. Bardzo lubię mizerię. Zobacz jak gwałtownie krok po kroku przygotować tą pyszną surówkę.

Przepis: https://ania-gotuje.pl/przepis/klasyczna-mizeria-z-ogorkow/

Idź do oryginalnego materiału