Pomidory są białe i twarde w środku? Powód może cię bardzo zaskoczyć

pysznosci.pl 1 rok temu

Pomidory chętnie uprawiamy, a jeszcze chętniej zajadamy się nimi. Dojrzewające w słońcu owoce cieszą wspaniałym, delikatnym smakiem, charakteryzują się również szerokim zastosowaniem w kuchni. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego niektóre okazy mają mało apetyczny biały i twardy miąższ?

Skórka jest czerwona, ale wnętrze pomidora białe i twarde, sprawiające wrażenie, jakby owoc nie był dojrzały? Najpewniej masz do czynienia z taką odmianą pomidora, która stworzona została do hodowania na szeroką skalę. Co jeszcze stoi za tym, iż czerwony owoc, zamiast zachwycać smakiem, ma twardy, biały i nieapetyczny miąższ?

Przeczytaj również: Jesz pomidory codziennie? Lekarz wyjaśnia, co się dzieje wtedy z twoim organizmem

Dlaczego pomidory są białe i twarde w środku?

To nierzadko celowy zabieg. Pomidory z takim miąższem to specjalne odmiany uprawiane na sprzedaż masową. Dzięki takim adekwatnościom stają się bardziej wytrzymałe w transporcie oraz wydłużona jest ich przydatność do spożycia. Pomidor z twardym i białym wnętrzem może oznaczać też, iż plony nie były adekwatnie nawożone. Mowa konkretniej o niedoborze pierwiastków, przede wszystkim potasu.

Jak wykazał eksperyment przeprowadzony przez Instytut Warzywnictwa, przy silnym niedoborze potasu niektóre owoce nie nadawały się do spożycia, nie tylko z powodu nadmiernej twardości samego rdzenia, ale także dlatego, iż miały biały i twardy miąższ. Pomidory z niedoborem potasu są również mniej smaczne, ze względu na obniżoną zawartość cukrów i kwasów, a także niższą zawartość suchej masy w owocach.

Pomidor – Pyszości; Foto: Pixabay.com

Lipoken i stolbur a biały miąższ w pomidorach

Pomidory stają się twarde i białe w środku również przez zbyt wysokie temperatury. Ciepło powyżej 35 stopni prowadzi do tego, iż owoce przestają wchłaniać potas i nie dojrzewają na szypułce. To z kolei sprawia, iż w pomidorze nie powstaje lipoken – naturalny pigment, który jest odpowiedzialny za produkcję czerwonego pigmentu.

Powodem takiego wybarwienia może być też choroba – stolbur. Jednym z jej objawów jest przybieranie przez owoce pomidora nieregularnych kształtów. Wewnątrz zaś jest kilka nasion lub są one zawarte w małych ilościach, a ciało przenikają biała i twarda tkanka włóknista oraz zdrewniałe i przerośnięte naczynia.

Idź do oryginalnego materiału