Pomidorówka zawsze dobrze wchodzi, bez względu na porę roku. Do sezonowych pomidorów jeszcze trochę trzeba poczekać, więc ratują nas pomidory w puszce. Nie jestem ich jakąś zagorzałą zwolenniczką, kontakt żywności z metalem nie jest przecież najlepszym wyjściem. Od czasu do czasu można zgrzeszyć, byle nie za często. I na skład tortellini też rzućcie okiem, może znajdzie się jakieś z całkiem niezłym składem.
Składniki:
700 ml bulionu warzywnego
3 puszki pomidorów w kawałkach
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
garść sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn)
pół łyżeczki octu balsamicznego
szczypta cukru
oliwa
sól
pieprz
250 g tortellini (ja użyłam z ricottą)
(przepis na 4 porcje)
Tortellini gotujemy wg opisu na opakowaniu. Pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oliwie. Następnie dodajemy pomidory, gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy bulion, ocet, sól, pieprz i cukier, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, miksujemy, wlewamy z powrotem do garnka, zagotowujemy, wrzucamy bazylię. Przelewamy do misek, dodając tortellini i ser. Na koniec można jeszcze skropić oliwą extra virgin.
Podobne przepisy:
Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
Zupa pomidorowa z makaronem
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów