Kiedy pokazałam Wam na Instagramie moją kolorową sałatkę, zasypałyście mnie pytaniami o przepis. Postanowiłam podzielić się nim z Wami tutaj, żeby był w miejscu, do którego możecie zajrzeć w każdej chwili.
Baza tego dania jest bardzo prosta, a sposobów podania prawdopodobnie o wiele więcej niż tylko te dwa, które pokazuję Wam w dzisiejszym wpisie. Ja przyrządzam sałatkę albo w wersji z mini kulkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi, albo tradycyjnie kroję duże pomidory i mozzarellę XXL w grube plastry.
Dla urozmaicenia smaku (i zwiększenia porcji :D) dodaję ostatnio moją ulubioną roszponkę.
Cały sekret tkwi jednak w moim autorskim sosie, który nadaje sałatce niepowtarzalnego smaku.
PRZEPIS
SKŁADNIKI SAŁATKI:
- roszponka
- pomidor (duży lub koktajlowy)
- mozzarella (kulka XXL lub mini kuleczki)
———————————————————————————————————————————
SKŁADNIKI SOSU:
- świeża bazylia (drobno posiekać)
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżeczki musztardy (ja daję albo sarepską albo francuską)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody niegazowanej
- przyprawa kuchni włoskiej Kamis (taka)
- przyprawa: zioła toskańskie KOTANYI (taka)
- przyprawa w młynku: ognista mieszanka przypraw Kamis (taka)
———————————————————————————————————————————
WYKONANIE:
Umytą roszponkę rozłożyć na talerzu/półmisku.
Poukładać naprzemiennie pokrojone w grube plastry pomidory i mozzarellę (lub rozrzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli).
Z podanych składników przygotować sos i polać nim sałatkę. Voilà!
* Czasem robię jeszcze inną wersję, do której wyciskam dodatkowo ząbek czosnku i kroję w drobną kostkę około pół cebuli.