Pomidor z Mozzarellą i Bazylią i Mój Autorski Sos

ideaforfashion.pl 6 lat temu

Kiedy pokazałam Wam na Instagramie moją kolorową sałatkę, zasypałyście mnie pytaniami o przepis. Postanowiłam podzielić się nim z Wami tutaj, żeby był w miejscu, do którego możecie zajrzeć w każdej chwili.

Baza tego dania jest bardzo prosta, a sposobów podania prawdopodobnie o wiele więcej niż tylko te dwa, które pokazuję Wam w dzisiejszym wpisie. Ja przyrządzam sałatkę albo w wersji z mini kulkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi, albo tradycyjnie kroję duże pomidory i mozzarellę XXL w grube plastry.

Dla urozmaicenia smaku (i zwiększenia porcji :D) dodaję ostatnio moją ulubioną roszponkę.

Cały sekret tkwi jednak w moim autorskim sosie, który nadaje sałatce niepowtarzalnego smaku.

PRZEPIS

SKŁADNIKI SAŁATKI:

  • roszponka
  • pomidor (duży lub koktajlowy)
  • mozzarella (kulka XXL lub mini kuleczki)

———————————————————————————————————————————

SKŁADNIKI SOSU:

  • świeża bazylia (drobno posiekać)
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżeczki musztardy (ja daję albo sarepską albo francuską)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody niegazowanej
  • przyprawa kuchni włoskiej Kamis (taka)
  • przyprawa: zioła toskańskie KOTANYI (taka)
  • przyprawa w młynku: ognista mieszanka przypraw Kamis (taka)

———————————————————————————————————————————

WYKONANIE:

Umytą roszponkę rozłożyć na talerzu/półmisku.
Poukładać naprzemiennie pokrojone w grube plastry pomidory i mozzarellę (lub rozrzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli).
Z podanych składników przygotować sos i polać nim sałatkę. Voilà!

* Czasem robię jeszcze inną wersję, do której wyciskam dodatkowo ząbek czosnku i kroję w drobną kostkę około pół cebuli.

Idź do oryginalnego materiału