Polskie tarty warzywne lepsze niż włoska pizza. W sam raz na wykwintny obiad

g.pl 2 dni temu
Poszukujesz pomysłu na wykwintny obiad na imieniny bądź inne rodzinne święto? Pieczone tarty z warzywami sprawdzą się doskonale w tej roli. Są pyszne i obłędnie wyglądają na stole. Poznaj najłatwiejsze przepisy na odświętne dania.
Co podać na wykwintny obiad dla bliskich? Dobrze sprawdzą się tarty. zwykle kojarzą nam się one ze słodkimi ciastami, które serwuje się z owocami. Jednak możemy przyrządzić tartę z warzywami, która posłuży nam jako danie obiadowe. Poniżej kilka propozycji.


REKLAMA


Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny


Wykwintny obiad imieninowy - tarta w roli głównej!
Wykwintny obiad imieninowy z tartą jako danie popisowe, to dokładnie to, czego potrzebujemy! Tarta dyniowa na kruchym cieście to nasza pierwsza propozycja. Oto przepis:
Wykwintny obiad - przepis na dyniową tartę w kilku krokach:
Składniki na kruche ciasto do tarty:


200 g masła
300 g drobnej mąki orkiszowej
100 g cukru brązowego
1 jajo
sól
koper włoski sproszkowany


Wykonanie ciasta:


Masło pokrój w wiórki (możesz je lekko zamrozić i zetrzeć na tarce). Połącz z przesianą mąką.
Zrób dołek, wsyp pozostałe składniki i wyrób ciasto.
Odłóż do lodówki na 60 minut.
Później rozwałkuj wałkiem.


Pozostałe składniki:


800 g dyni
parmezan


Składniki na masę:


4 jaja
pół kilograma twarogu
180 g śmietany
sól
gałka muszkatołowa


Wykonanie:


Kruche ciasto rozwałkuj i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Dynie pokrój i zblanszuj w osolonej wodzie. Później dokładnie odsącz. Posól i rozłóż na cieście.
Jajka, śmietanę oraz twaróg wymieszaj z przyprawami i wyłóż na dynię.
Posyp parmezanem i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Wykwintne dania na obiad - cebulowa tarta
Tarta z cebulą nie jest tak popularna jak na przykład tarta z owocami. Jest to jednak wspaniałe wykwintne danie na obiad dla całej rodziny. Oto prosty przepis:


Składniki:


500 g kruchego ciasta (przygotowanego tak jak w przepisie powyżej)
półtora kilograma cebuli
2-3 łyżki masła klarowanego


Składniki na masę:


100 g mąki orkiszowej drobnej
2 jaja
700 ml mleka
sól
gałka muszkatołowa


Wykonanie:


Kruche ciasto rozwałkuj i rozłóż na blasze.
Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Zeszklij ją na maśle i wyłóż na ciasto.
Wymieszaj mąkę, jaja, mleko i przyprawy. Odstaw na pół godziny. Później wylej na cebulę.
Piecz przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Później zmniejsz temperaturę do 200 i piecz przez pół godziny.
Danie gotowe.


Wykwintny obiad urodzinowy - tartę warzywną podano do stołu
Wykwintny obiad urodzinowy pod postacią warzywnej tarty to smak, aromat i witaminy w jednym. Tarta zrobi ogromne wrażenie, tego możecie być pewni. Oto i receptura:


Składniki:


500 g kruchego ciasta (przygotowanego tak jak w przepisie powyżej)
1-2 cebule
250 g selera naciowego
250 g marchewki
3 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
odrobina cynamonu
trochę białego wina


Składniki na masę:


3 jaja
szklanka śmietany
120 g tartego sera górskiego
150 g tartego parmezanu
sól, gałka muszkatołowa
parmezan - dodatkowo


Wykonanie:


Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszce.
Posiekaj cebulę, selera, marchew. Podsmaż wszystko na maśle klarowanym. Dodaj przyprawy. Podlej delikatnie winem. Chwilę podduś. Kiedy przestygnie, ułóż na cieście.
Składniki na masę (poza parmezanem) połącz ze sobą, wymieszaj i wyłóż na warzywa.
Wierzch posyp parmezanem.
Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.


Zobacz też: Sezon na cukinię w pełni. Zrób z niej pyszny pasztet - będziesz mieć obiad na kilka dni
Idź do oryginalnego materiału