Polskie śniadanie czyli co jemy na początku dnia?

ddb24.pl 6 godzin temu
Zaczyna się okres wakacyjnych wyjazdów poza granice Polski. Wiele osób ma okazję spróbować posiłków różnych kuchni. Odkrywamy często, iż polskie śniadania są charakterystyczne i bardzo różnią się od tych serwowanych w hotelach, pensjonatach i ośrodkach wypoczynkowych. Czy naprawdę jednak polskie śniadania są tak charakterystyczne? Sprawdziliśmy opinie kucharzy i specjalistów żywienia. Ich zdaniem w polskim śniadaniu króluje kanapka, ale także jajka i owsianka też mają swoje miejsce! Co ciekawe: tradycyjne polskie śniadanie to przede wszystkim kanapki. To właśnie one są podstawą stołu i są serwowane z różnorodnymi dodatkami. Polacy chętnie sięgają po wędliny (szynka, kiełbasa, salami, pasztet) oraz sery (żółty, biały, twaróg). Nie brakuje też świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki czy papryka, a także jajek, past rybnych czy sałatek. To sycący i pożywny początek dnia, który od lat króluje w polskich domach.

A jajka? Również są bardzo często obecne w wielu odsłonach. Na polskich stołach śniadaniowych królują jajka pod każdą postacią. Niezmiennie popularna jest jajecznica, często z cebulą, boczkiem czy kiełbasą. Chętnie jemy też jajka na twardo, sadzone jako dodatek lub omlety z ulubionymi składnikami. Co ciekawe: do łask wraca - zwłaszcza wśród osób dbających o zdrow
Idź do oryginalnego materiału