Polskie pierogi polecą w kosmos. Astronauci nie będą mogli narzekać

angora24.pl 2 miesięcy temu

Sławosz Uznański-Wiśniewski, astronauta projektu ESA, zabierze pierogi i inne dania na Międzynarodową Stację Kosmiczną podczas misji Axiom Mission 4, której start planowany jest na przełomie maja i czerwca. Będzie drugim Polakiem w kosmosie po Mirosławie Hermaszewskim.

Pierogi liofilizowane

Załoga będzie miała okazję spróbować potraw inspirowanych polską kuchnią astronauty. Przygotowanie jedzenia na stacji to jednak wyzwanie technologiczne. Wysłanie pierogów w kosmos nie jest łatwe, dlatego Sławosz nawiązał współpracę z polską firmą LYOFOOD, specjalizującą się w liofilizacji, która opracowała sposób na umożliwienie spożywania pierogów po dodaniu gorącej wody z dystrybutorów na stacji.

Liofilizacja, czyli suszenie sublimacyjne, umożliwia usunięcie niemal całej wody z żywności, dzięki czemu staje się ona lekka, trwała i odporna na zmiany temperatury. Ten proces sprawia, iż potrawy zachowują swoje walory smakowe i odżywcze przez długi czas, co jest szczególnie ważne w misjach kosmicznych, gdzie zapasy muszą być odpowiednio przechowywane i transportowane.

Każda żywność dostarczana na Międzynarodową Stację Kosmiczną musi być pozbawiona okruchów, lekka i zdatna do spożycia przez co najmniej 24 miesiące. Większość kosmicznego menu składa się z posiłków w puszkach lub liofilizowanych, zapakowanych w plastikowe opakowania. Dodatkowe posiłki są dobrem luksusowym, sprowadzanym wraz z nowymi zapasami i stanowią tylko 10% całego menu. Sławosz Uznański-Wiśniewski zaznaczył, iż w jego przypadku będą to dania inspirowane kuchnią polską. Bonusowe posiłki nie tylko urozmaicają dietę, ale również wspierają psychiczne samopoczucie astronautów.

Gessler pomoże w przygotowaniach

Na Międzynarodową Stację Kosmiczną wraz z polskim astronautą polecą m.in. pierogi z kapustą i grzybami podane w bulionie warzywnym. Sławosz Uznański-Wiśniewski wielokrotnie podkreślał, iż pierogi zawsze były jedną z jego ulubionych polskich potraw. Na orbitę trafi również zupa pomidorowa z makaronem, przygotowana z pomidorów, bulionu warzywnego i dodatkiem śmietany oraz leczo z kaszą gryczaną. Na deser będą pieczone jabłka z cynamonem i kruszonką. Wybór tego deseru wynika nie tylko ze smaku, ale także z faktu, iż liofilizowane jabłka zachowują wysoką zawartość witamin oraz naturalną słodycz, stanowiąc doskonałe uzupełnienie diety astronautów.

Przygotowania pierogów, zupy pomidorowej i leczo podjął się znany restaurator Mateusz Gessler.

Idź do oryginalnego materiału