Taste Atlast to jeden z najpopularniejszych przewodników turystycznych dostępnych online, który skupia się na żywności. zwykle w social mediach możemy zobaczyć spis najlepszych produktów wyróżnianych w skali światowej. Niemniej, pracownicy portalu sporadycznie publikują również listę artykułów spożywczych, których zdaniem internautów nie warto próbować. Jednym z nich jest ranking "Najgorzej ocenianych produktów mięsnych". W pierwszej dziesiątce najczęściej pojawiały się niemieckie przysmaki. Nie zabrakło jednak polskiego produktu.
REKLAMA
Zobacz wideo Socha zdradza, jak spędza wolny czas. "Chodzę na treningi, ale to nie sprawia mi przyjemności" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Najgorsze mięso na świecie. Słoweński przysmak zdobył pierwsze miejsce w niechlubnym rankingu
Ile ludzi, tyle opinii na temat danego produktu. Sporo osób jednak bezsprzecznie postanowiło ogłosić Tlacenica najgorszym wyrobem mięsnym na świecie. Przysmak ten można skosztować w Słowenii. Jest to rodzaj prasowanej kiełbasy wieprzowej, którą przyrządza się z głowy, serca, języka, skóry oraz policzków świni. Proces przyrządzania tej potrawy przebiega w następujący sposób:
Wszystkie elementy odzwierzęce poddaje się obróbce cieplnej poprzez gotowanie
Z mięsa są wyciągane wszystkie kości
Produkt jest krojony i doprawiany m.in. solą, pieprzem, czosnkiem
Masę wkłada się do świńskiego żołądka lub jelita grubego
Artykuł ponownie gotuje się w wodzie, następnie schładza i prasuje
Tlacenica nazywana również svargl, presvurst lub prezvurst nadaje się do jedzenia zaraz po ugotowaniu, ale można ją również wędzić lub ususzyć. Tego samego nie można jednak powiedzieć o polskim akcencie w rankingu. W przypadku rodzimej przekąski, którą zajadają się rodacy, nie ma mowy o suszeniu. Niemniej, wiele osób i tak uwielbia to mięsiwo.
Przetwory mięsne, które nie podbiły serc internautów. Polski produkt zajął drugie miejsce
Polska kiełbasa to jeden z najbardziej cenionych i lubianych przysmaków zarówno wśród lokalnej społeczności, jak i gości z zagranicy. Niestety, tym samym poziomem sympatii nie cieszy się salceson, który zajął drugie miejsce w rankingu "Najgorzej ocenianych produktów mięsnych na świecie". Mięsiwo jest najczęściej przyrządzane na bazie wieprzowiny oraz cielęciny. Komponuje się je z różnymi przysmakami, ale Polacy najchętniej spożywają go razem z pieczywem.
Zobacz też: W Danii zakazano ich ponad 20 lat temu. Polacy wciąż je jedzą. WHO mówi o setkach tysięcy zgonówPodium niechlubnego rankingu zamyka niemiecki Sulze - galaretka z kawałkami mięsa bogata w kolagen. Gospodynie dodają do niej również warzywa i przyprawy.
A oto wykaz pozostałych "laureatów", których wyróżniono w pierwszej dziesiątce:
Liptovská saláma (Słowacja)
Pemmikan (Kanada)
Reindeer Souvas(Szwecja)
Coppiette (Włochy)
Disznósajt (Węgry)
Bierschinken Wurst (Niemcy)
Teewurst (Niemcy)
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.