Polski produkt drugim najgorszym na świecie. Polacy go uwielbiają, ale za granicą wzbudza obrzydzenie

g.pl 1 dzień temu
Dzięki informacjom zbieranym online, pracownicy portalu Taste Atlas po raz kolejny mogli stworzyć ranking żywieniowy. Tym razem pod lupą znalazły się jednak wyroby, których lepiej nie próbować. Oto lista "Najgorzej ocenianych produktów mięsnych na świecie". Wysoką pozycję zajął polski przysmak.
Taste Atlast to jeden z najpopularniejszych przewodników turystycznych dostępnych online, który skupia się na żywności. zwykle w social mediach możemy zobaczyć spis najlepszych produktów wyróżnianych w skali światowej. Niemniej, pracownicy portalu sporadycznie publikują również listę artykułów spożywczych, których zdaniem internautów nie warto próbować. Jednym z nich jest ranking "Najgorzej ocenianych produktów mięsnych". W pierwszej dziesiątce najczęściej pojawiały się niemieckie przysmaki. Nie zabrakło jednak polskiego produktu.


REKLAMA


Zobacz wideo Socha zdradza, jak spędza wolny czas. "Chodzę na treningi, ale to nie sprawia mi przyjemności" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Najgorsze mięso na świecie. Słoweński przysmak zdobył pierwsze miejsce w niechlubnym rankingu
Ile ludzi, tyle opinii na temat danego produktu. Sporo osób jednak bezsprzecznie postanowiło ogłosić Tlacenica najgorszym wyrobem mięsnym na świecie. Przysmak ten można skosztować w Słowenii. Jest to rodzaj prasowanej kiełbasy wieprzowej, którą przyrządza się z głowy, serca, języka, skóry oraz policzków świni. Proces przyrządzania tej potrawy przebiega w następujący sposób:


Wszystkie elementy odzwierzęce poddaje się obróbce cieplnej poprzez gotowanie
Z mięsa są wyciągane wszystkie kości
Produkt jest krojony i doprawiany m.in. solą, pieprzem, czosnkiem
Masę wkłada się do świńskiego żołądka lub jelita grubego
Artykuł ponownie gotuje się w wodzie, następnie schładza i prasuje


Tlacenica nazywana również svargl, presvurst lub prezvurst nadaje się do jedzenia zaraz po ugotowaniu, ale można ją również wędzić lub ususzyć. Tego samego nie można jednak powiedzieć o polskim akcencie w rankingu. W przypadku rodzimej przekąski, którą zajadają się rodacy, nie ma mowy o suszeniu. Niemniej, wiele osób i tak uwielbia to mięsiwo.


Przetwory mięsne, które nie podbiły serc internautów. Polski produkt zajął drugie miejsce
Polska kiełbasa to jeden z najbardziej cenionych i lubianych przysmaków zarówno wśród lokalnej społeczności, jak i gości z zagranicy. Niestety, tym samym poziomem sympatii nie cieszy się salceson, który zajął drugie miejsce w rankingu "Najgorzej ocenianych produktów mięsnych na świecie". Mięsiwo jest najczęściej przyrządzane na bazie wieprzowiny oraz cielęciny. Komponuje się je z różnymi przysmakami, ale Polacy najchętniej spożywają go razem z pieczywem.
Zobacz też: W Danii zakazano ich ponad 20 lat temu. Polacy wciąż je jedzą. WHO mówi o setkach tysięcy zgonówPodium niechlubnego rankingu zamyka niemiecki Sulze - galaretka z kawałkami mięsa bogata w kolagen. Gospodynie dodają do niej również warzywa i przyprawy.


A oto wykaz pozostałych "laureatów", których wyróżniono w pierwszej dziesiątce:


Liptovská saláma (Słowacja)
Pemmikan (Kanada)
Reindeer Souvas(Szwecja)
Coppiette (Włochy)
Disznósajt (Węgry)
Bierschinken Wurst (Niemcy)
Teewurst (Niemcy)


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału