Zwana jest kiełbasą dla ubogich i polskim kawiorem. Ma opinię resztkowego pożywienia, które syci jedynie głód, a jednak kilka lat temu Brytyjczycy umieścili ją na liście superfood. Kaszanka — chyba najbardziej kontrowersyjna wędlina w Polsce. Jakie kulinarne cuda można z niej wyczarować?
Kaszanka – kontrowersyjna wędlina
Skład kaszanki to powód, dla których wiele osób patrzy na nią z obrzydzeniem. O ile baza, czyli jęczmienna lub gryczana kasza zwykle nie budzi zastrzeżeń, to drugi najważniejszy składnik — krew wielu po prostu odrzuca. Także dodawane do kaszanki podroby oraz jelita, w których jest umieszczana, budzą skrajne emocje.
Nic więc dziwnego, iż kaszanka ma naprawdę wielu przeciwników. Jednak inni doceniają jej wyjątkowy smak (za który poza wymienionymi składnikami odpowiadają też cebulka i przyprawy) i sięgają po tę wędlinę z prawdziwą przyjemnością. jeżeli jednak jeszcze całkiem niedawno uważali, iż kaszana to ich „grzeszna przyjemność” to kilka lat temu zostali rozgrzeszeni.
Kontrowersyjna wędlina zupełnie niespodziewanie została bowiem zaliczona do superfood. Eksperci oceniający wpływ żywności na zdrowie docenili ją przede wszystkim za bardzo wysoką zawartość dobrze przyswajalnego żelaza, witamin z grupy B i cynku, co czyni ją idealnym produktem dla osób walczących z anemią.
Specjaliści zajmujący się tematyką żywienia zwrócili też uwagę na cenne składniki obecne w kaszy: probiotyki, antyoksydanty, a przede wszystkim bardzo wartościowy błonnik pokarmowy. To wszystko sprawiło, iż kaszanka została włączona do tej samej grupy, w której znajduje się sławny brokuł czy awokado. Oczywiście ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i wysoką kaloryczność, kaszanka nie jest polecana w codziennej diecie, ale nie musimy już czuć się winni, sięgając po nią od czasu do czasu.
Kaszanka prosto z patelni
Entuzjaści krwawej wędliny doskonale wiedzą, iż można z niej przygotować naprawdę wymyślne potrawy. Można też nie kombinować i po prostu wydobyć jej naturalny smak, podsmażając ją z cebulką na patelni. To z pewnością to jeden z najszybszych i najczęściej wykorzystywanych przepisów na polski kawior. Niektórzy kroją kaszankę w plastry, inni pozbywają się osłonki i „wytrząsają jej zawartość” na patelnię, inni smażą ją w całości — tak często przygotowuje się kaszankę w grilla.
Aby to danie smakowało wybornie, nie potrzeba nic poza cebulką i jeżeli ktoś lubi — musztardą. Istnieje jednak wiele wariacji tego prostego przepisu. Niektórzy na podsmażone już plastry kaszanki wbijają jajka, tworząc alternatywną wersję dla sadzonych na boczku — jaja sadzone na kaszance.
Inni do smażonej wędliny dodają owoce — zwykle jabłka, ale mogą też być gruszki lub śliwki. Owoce należy pokroić w cząstki i podsmażyć wraz z kaszanką by lekko zmiękły i oddały do dania swój aromatyczny sok.
Pierogi z kaszanką
Kaszanka może być królową patelni, ale też składnikiem wielu rozmaitych potraw. Doskonałym przykładem są pierogi z kaszanką. Ciasto na pierogi nie różni się niczym od tego na pierogi z kapustą, mięsem czy twarogiem. Sedno tego dania to oczywiście farsz, który możemy przygotować w kilka minut. Wystarczy podsmażyć cebulkę, dodać na patelnię kaszankę i poczekać, aż się rozpadnie. Na koniec przyprawy — mogą być to aromaty korzenne jak goździki czy cynamon lub tylko sól i pieprz. Możemy też trochę podostrzyć smak dania, dodając papryczkę chili. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Następnie farsz studzimy i nakładamy na krążki ciasta. Pierogi możemy podawać prosto z wody lub podsmażane z patelni. Koniecznie wykończone podsmażoną cebulką.
Pyszności – Fot. Getty Images
Kotlety z kaszanki
Struktura kaszanki sprawia, iż wędlina ta świetnie nadaje się do przygotowania kotletów. Możemy skorzystać z ulubionego przepisu na mielone. Jedyna różnica polega na tym, iż zamiast mielonego mięsa, wykorzystujemy kaszankę (oczywiście pozbawioną błonki).
Wnętrze kiszki, łączymy z odsączoną bułką moczoną w mleku, jajkiem, podsmażoną cebulką i przyprawiamy. Wszystkie składniki mieszamy, tworząc jednolitą masę, z której formujemy nasze kotleciki. Następnie smażymy i gotowe. Nietypowa wersja mielonych ma wyjątkową konsystencję i wyrazisty smak. Możemy podawać je z ziemniakami i surówką jako obiad lub wykorzystać jako „wkład” do równie niezwykłego co sam kotlet — burgera.
Gołąbki z kaszanką
Skoro krwista wędlina może zastąpić mielone mięso w kotletach, a dodatkowo jest bogata w kaszę, która świetnie zastępuje ryż, kolejne zastosowanie kaszanki nasuwa się samo — to gołąbki.
Przygotowanie tego dania jest zawsze czasochłonne. W końcu trzeba ugotować, a potem zahartować liście kapusty, każdy z nich wypełnić farszem i zawinąć, a następnie ugotować lub udusić. No i jeszcze przygotować sos. W przypadku przygotowywania gołąbków z kaszanką przynajmniej farsz zrobimy w kilka minut. Wystarczy podsmażyć cebulę, dodać obraną z jelita kaszankę i poczekać aż się rozpadnie. Na koniec masę należy doprawić do smaku (niektórzy poza klasycznymi przyprawami polecają dodać musztardę lub chrzan) i wymieszać z bułką tartą. Kiedy nadzienie jest gotowe, a liście kapusty obgotowane i schłodzone, zawijamy gołąbki i gotujemy lub dusimy. To danie świetnie smakuje z sosem grzybowym.
Autor: Magda Bukowska
<strong>A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:</strong>