Polski burger z mielonym mięsem to przepis na grilla, który pokochasz od pierwszego kęsa. Proste danie zaskakuje smakiem i nietypową formą.
Sezon na grilla powoli się rozkręca, więc nie ustaję w szukaniu nowych przepisów i zaskakujących pomysłów, które urozmaicą tradycyjne grillowanie. W ostatni weekend na ruszcie obok kiełbasek i karkówki wylądowały domowe burgery z wołowiną i cheddarem. Kojarzą się one przede wszystkim z amerykańską kuchnią, jednak ja postanowiłam przygotować je w polskim wydaniu. Mięso przypomina nieco nasz stary, dobry kotlet mielony. Nie brakuje w nim przypraw i mojej ulubionej natki pietruszki. Ser z kolei znalazł się nie na mięsie, a we wnętrzu bułki. Te odwrócone burgery zrobiły absolutną furorę- moi bliscy jednogłośnie stwierdzili, iż to must have tego sezonu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Polski burger
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- musztardy francuskiej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól/pieprz
- 3 bułki pszenne
- 120 g sera cheddar
Sposób przygotowania:
- Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojony ogórek, natkę pietruszki i musztardę francuską. Doprawiam solą oraz pieprzem.
Polski burger z grilla- Pyszności
- Dokładnie mieszam całość.
- Bułki kroję na pół i ugniatam palcami wnętrze, aby powstało wgłębienie. Wkładam w nie kawałek żółtego sera.
Polski burger z grilla – Pyszności
- Następnie przykrywam bułkę przygotowanym wcześniej mięsem mielonym. Przy pomocy noża robię wgłębienia.
Polski burger z grilla – Pyszności
- Bułki układam na ruszcie mięsem do dołu. Grilluję do momentu, aż mięso nabierze złoty kolor.
- Gotowe burgery polewam ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, majonezowy lub klasyczny ketchup. Podaję od razu po zdjęciu z grilla, gdy po ugryzieniu ser apetycznie rozpływa się na talerz. Opcjonalnie możesz udekorować całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.
Smacznego!Polski burger z grilla- Pyszności