Polska w gronie najdroższych restauracji z gwiazdką Michelin. Wyprzedziliśmy Francję i Holandię

gazeta.pl 1 tydzień temu
Przeciętni turyści marzą przede wszystkim o odwiedzeniu najpopularniejszych atrakcji. Wzrok miłośników świetnego jedzenia przyciągają zaś restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin. Posiłki w takich miejscach mogą wiązać się jednak z wysokimi kosztami. Jesteście ciekawi, jakich cen można spodziewać się w poszczególnych krajach?
Eksperci z międzynarodowego magazynu kulinarnego "Chef's Pencil" postanowili bliżej przyjrzeć się cenom posiłków w restauracjach wyróżnionych przynajmniej jedną gwiazdką Michelin. W tym celu przeanalizowali ofertę ponad trzech i pół tys. lokali w ponad 40 krajach. W raporcie nie zabrakło również Polski.
REKLAMA






Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego



Restauracje z gwiazdką Michelin w Polsce
Analitycy wzięli pod uwagę przede wszystkim najdroższe oferty menu degustacyjnego. Z raportu wynika, iż taka przyjemność w Polsce kosztuje średnio 161 euro, czyli około 692 zł. Tym samym znaleźliśmy się na 16. miejscu najbardziej kosztownych restauracji na świecie oraz 10. miejscu w Europie. Wyprzedziliśmy m.in. Francję, Holandię i Hiszpanię. Ceny utrzymują się jednak na podobnym poziomie jak na Węgrzech oraz w Słowacji.


Średni globalny koszt najdroższego menu degustacyjnego wynosi w tej chwili 167 euro za osobę. Autorzy raportu zwracają uwagę, iż każda dodatkowa gwiazdka wiąże się ze wzrostem cen o mniej więcej 93 euro.

Restauracje jednogwiazdkowe kosztują średnio 153 euro, dwugwiazdkowe - 238 dolarów, a trzygwiazdkowe - 331 dolarów

- informuje "Chef's Pencil".
Raport przedstawia średnie ceny najdroższych menu degustacyjnych. Fot. 'Chef's Pencil'



Najdroższe i najtańsze restauracje Michelin w Europie
Co ciekawe, tytuł najdroższego kraju, nie tylko w Europie, ale także na świecie, powędrował do Danii. W tym miejscu za najkosztowniejsze menu degustacyjne (nie wliczając napojów) trzeba zapłacić średnio 295 euro, czyli ponad 1200 złotych. Tuż za nią znalazła się Islandia (233 euro), Szwecja (206 euro), Austria (203 euro) i Szwajcaria (201 euro).


Gdzie zjemy najtaniej? W tym przypadku bezkonkurencyjna okazała się Malta, która oferuje wykwintne dania za "jedynie" 125 euro, czyli 537 złotych. W gronie najatrakcyjniejszych cenowo ofert z gwiazdką Michelin nie zabrakło również restauracji z Grecji (132 euro), Słowenii i Belgii (135 euro) oraz Turcji (138 euro).
Idź do oryginalnego materiału