Ryby na wigilię to nie tylko karp, ale również szczupak, halibut czy... jesiotr. Ten ostatni przez wieki, jeszcze do połowy XX wieku był w naszym kraju jednym z najpopularniejszych gatunków.
Polska szlachta zajadała się nim ze smakiem, ale dziś prawie wcale się po niego nie sięga. To wielki błąd, biorąc pod uwagę delikatny, wykwintny smak, łatwość przygotowania i liczne adekwatności zdrowotne tej ryby, która znana jest także z niewielkiej ilości drobnych ości.
Może cię zainteresować: Karp, makowiec czy barszcz z uszkami? Sprawdź, którą potrawą wigilijną jesteś
Zamiast karpia podaj tę rybę na wigilię. Dlaczego warto jeść jesiotra?
Jesiotr to dość droga ryba wigilijna, jednak raz w roku warto sobie na nią pozwolić. Ma bowiem delikatne, chude mięso i wyjątkowy smak, a niewielka ilość drobnych ości sprawia, iż podczas jedzenia jest znacznie mniej problematyczna od karpia.
Dlaczego warto jeść jesiotra? To skarbnica białka, kwasów omega-3 czy witamin z grupy B. Zawiera on także fosfor, witaminę A, potas, kwas foliowy czy lizynę, która sprzyja wchłanianiu wapnia.
Czytaj również: Dodaj ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą "wyrywać sobie" szklanki z rąk
Jak przygotować jesiotra na wigilię? Z tymi dodatkami jest najsmaczniejszy
Jeśli chodzi o to, jak przygotować jesiotra, to ta wigilijna ryba najlepiej smakuje upieczona w aromatycznych przyprawach. Świetnie komponuje się z tymiankiem, pietruszką i koperkiem, a także z cytryną czy masłem. Można także ugotować ją w wywarze warzywnym albo podać w galarecie.
Idealne dodatki do jesiotra to ziemniaczane puree, ziemniaki pieczone lub frytki. Pasuje do niego także kapusta zasmażana lub delikatna sałatka warzywna, ale możesz także postawić na intensywniejsze smaki np. surówkę z marchewki czy modrej kapusty.
Przepis na jesiotra, który zawsze się udaje. Zrób go tak, a goście będą zachwycni
Przepis na jesiotra powinieneś znaleźć w starej książce kucharskiej swojej babci. jeżeli jednak go tam nie ma, spróbuj przygotować go według jednej z receptur dostępnych w sieci.
Składniki:
- ryba - jesiotr - 1 sztuka około 1,5 kg
- masło - 4 łyżki
- cytryna - 1 sztuka na sok
- koperek - 1 pęczek
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- oliwa - do blachy
Przyrządzenia ryby na wigilię zacznij od dokładnego oczyszczenia i osuszenia ryby. Następnie ją dopraw zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Przygotuj masę do natarcia jesiotra z masła, czosnku (przeciśniętego przez praskę), soku z cytryny i tymianku. Do środka ryby daj cebulę i koperek (posiekane drobno). Blachę wysmaruj oliwią, ułóż rybę i upiecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.
Zobacz też:
Tych produktów nie jedz wieczorem. Utrudniają zasypianie
Na święta przygotuj śledzie proboszcza. Po dokładkę ustawi się kolejka
Na święta zrób te kotlety wigilijne. Biją na głowę gołąbki i krokiety