Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, kruche, miękkie, delikatne i aromatyczne. Jestem pewna, iż zachwyci każdego swoim smakiem. Smakuje rewelacyjnie z: ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem, kaszą, makaronem lub kopytkami oraz z obowiązkową surówką do obiadu.
Polędwiczka to najdelikatniejsza i zarazem najsmaczniejsza część mięsa. Poprzednio na blogu podawałam przepis na polędwiczkę w sosie własnym, a dziś polecam w aksamitnym sosie śmietankowym. W dzieciństwie bardzo często moja mama robiła schab w sosie śmietankowym. Ja na niedzielny lub świąteczny obiad często przygotowuję szlachetniejszą i coraz dostępniejszą polędwiczkę. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zapraszam na polędwiczki, które dosłownie rozpływają się w ustach!
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym – składniki:
Z podanych składników przygotujesz pyszny obiad dla 4 osób. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 175 kcal w 100 g potrawy.
- 500 g polędwiczki wieprzowej *
- 5 łyżek śmietanki 30% (możesz też użyć śmietanki 18%, ale jest ryzyko zważenia się)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- cebula (1 średnia)
- 2 ząbki czosnku
- marchewka (2 średnie)
- tłuszcz do obsmażenia polędwiczek (u mnie oczywiście smalec gęsi)
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- płaska łyżeczka czerwonej papryki
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- łyżka soku z cytryny
PS * Zamiast polędwiczek wieprzowych możesz oczywiście użyć cielęcych. Czas duszenia będzie identyczny. Gdybyście chcieli użyć mięska kurczaka lub indyka, to należy skrócić czas duszenia o 10 minut. jeżeli natomiast użyjecie schabu wieprzowego, to należy go dusić przez około 60 minut.
Sposób wykonania polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym
Do przygotowania polędwiczek w sosie śmietanowym potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża, deski do krojenia, patelni (u mnie żeliwna), garnka z grubym dnem. Zanim przystąpisz to robienia obiadu, przeczytaj cały opis i zaplanuj poszczególne etapy pracy w kuchni.
Krok 1. Przygotowuję mięso.
Za pomocą ostrego noża usuwam błonki z polędwiczek. Tak przygotowane mięsko płuczę pod bieżącą wodą i osuszam np na ręczniku papierowym. Mięsko kroję w 2 cm plastry i lekko ugniatam lub rozbijam dłonią w kształt kotlecików (nie używam tłuczka do delikatnego mięsa).
Polędwiczki oprószam solą, papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Odstawiam na 30 minut w celu zamarynowania.
Krok 2. Obsmażam polędwiczki.
Na gorącej patelni (u mnie żeliwna) rozgrzewam 2 – 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie oczywiście smalec gęsi). Na dużym ogniu obsmażam mięso z obu stron na rumiano. Każdą stronę smażę przez około 2 – 3 minuty. Mięso musi zamknąć pory i być surowe w środku.
Krok 3. Duszę potrawę.
Podczas obsmażania polędwiczek zagotowuję wodę w garnku z grubym dnem. Marchewkę i cebulę obieram, a następnie kroję w kostkę lub talarki. Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam lub miażdżę końcówką noża. Tak przygotowane warzywa wraz z listkiem laurowym oraz ziarnami ziela angielskiego wrzucam do gotującej się wody.
Obsmażone kawałki mięsa wraz z tłuszczem wrzucam do garnka z wodą i warzywami. Ilość wody musi być taka, aby przykryła porcje mięsa. jeżeli zachodzi taka konieczność, to dolewam wody. Całość duszę na małym ogniu pod przykryciem, tak aby tylko lekko bulgotało. Łączny czas duszenia wynosi około 30 – 40 minut. Wszystko zależy od tego, jaką kupimy sztukę mięsa. W połowie duszenia przewracam każdy kawałek polędwiczki na drugą stronę, aby doszły równomiernie. Pod koniec sprawdzam, czy mięsko jest już miękkie. Powinno być delikatne i rozpływać się w ustach.
Krok 4. Zabielam śmietanką i zagęszczam mąką.
Gdy polędwiczki są już gotowe, zdejmuję z ognia. Dodaję płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Całość mieszam, w celu zagęszczenia sosu. Na koniec wlewam śmietankę 30 % i całość mieszam do powstania aksamitnego sosu śmietankowego. Ilość mąki oraz śmietanki dostosuj do własnych upodobań gęstości sosu. Możesz oczywiście użyć śmietany 12% lub 18%. W zależności od tego, czy użyjesz słodkiej lub kwaśnej śmietany, otrzymasz inny smak sosu. Ja używam śmietanki słodkiej 30%, ponieważ mam wówczas pewność, iż sos mi się nie zważy.
Do sosu możesz także dodać starowany ser np parmezan.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym są już gotowe.
Z czym podawać polędwiczki?
Ja najczęściej podaję potrawę z:
- ziemniakami
- kaszą
- ryżem
- makaronem
- kluskami śląskimi
- kopytkami
Do tego oczywiście ulubiona surówka. U mnie ostatnio przygotowałam polędwiczki z pyszną surówką z białej rzodkiewki i marchewki. Życzę smacznego!