Najlepsze polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które udadzą się każdemu. Są tak dobre, iż wręcz rozpływają się w ustach. Mięso jest soczyste i mięciutkie, a sos pieczarkowy niezwykle aromatyczny.
Polędwiczki wieprzowe to najdelikatniejsza i tym samym najsmaczniejsza sztuka mięsa. Dlatego bardzo lubię przygotowywać z nich pyszny obiad. Koniecznie sprawdź polędwiczki w sosie własnym oraz polędwiczki w sosie śmietanowym. Polędwiczki świetnie sprawdzą się na odświętny obiad. Znakomicie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi. Potrawa jest syta i zadowoli choćby najbardziej wybredne podniebienie. To bez wątpienia klasyka polskiej kuchni, którą często możemy spotkać w restauracji. Zobacz jak proste danie zrobić samodzielnie w domu.
Czas przygotowania: 20 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Liczba kalorii: 170 kcal w 100 g.
Dieta: bezglutenowa.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – składniki
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- tłuszcz do obsmażenia (smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek lub masło klarowane)
Sos pieczarkowy
- 400 g pieczarek
- 150 g cebuli (średnia sztuka)
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody (1 szklanka)
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 200 ml śmietanki 30% (4/5 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania Polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym
Do zrobienia polędwiczek potrzebować będziemy przede wszystkim: patelni, garnka z grubym dnem, ostrego noża i deski do krojenia.
1 – przygotowuję mięso
Polędwiczki płuczę pod bieżącą, zimną wodą i osuszam. Następnie kroję w 2 cm plasterki i lekko rozbijam dzięki dłoni. Do tak delikatnego mięsa nie używam tłuczka. Plastry mięsa oprószam solą oraz pieprzem. jeżeli mam czas, to odstawiam na kilkanaście do 30 minut w celu zamarynowania.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki tłuszcz i partiami obsmażam polędwiczki na dużym ogniu. Obsmażam przez około 3 – 4 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Dzięki temu mięsko zamknie pory i będzie soczyste.
Podsmażone kawałki mięsa zdejmuję na talerz. Tłuszczu nie wylewam, gdyż podsmażę na nim cebulkę.
2 – sos pieczarkowy
Cebulkę i czosnek obieram z łupinek. Cebulę kroję w drobną kostkę, a czosnek drobno siekam lub miażdżę końcówką noża.
Pieczarki płuczę w zimnej wodzie. Większe sztuki obieram ze skórki. Następnie kroję w plasterki lub mniejsze sztuki w ćwiartki.
Na rozgrzany tłuszcz po smażeniu polędwiczek wrzucam pokrojoną cebulkę. jeżeli trzeba to dodaję tłuszczu. Często mieszam i podsmażam na średnim ogniu, aż się zeszkli. Trwa to około 3 – 4 minut. Pod koniec szklenia cebulki, wrzucam czosnek i wszystko mieszam ze sobą.
Do podsmażonej cebulki wrzucam pokrojone pieczarki. Często mieszam i podsmażam na średnim ogniu przez około 5 minut, aż się skurczą i odparują sok.
3 – gotuję polędwiczki w sosie pieczarkowym
Jeśli mam głęboką patelnię, to danie robię tylko na niej. jeżeli mam mniejszą patelnię, to przekładam wszystko do garnka z grubym dnem.
Do sosu pieczarkowego wlewam szklankę buliony warzywnego lub wody i wrzucam podsmażone kawałki polędwiczek. Dodaję także listek laurowy oraz 3 kulki ziela angielskiego. Wszystko gotuję na lekko mniejszym niż średnim ogniu przez około 25 – 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Do salaterki lub większego kubka wlewam śmietankę 30% i wsypuję mąkę. Całość mieszam, aby nie było grudek. Możesz też użyć śmietany 12 lub 18%, ale wówczas trzeba ją zahartować. W tym celu wlewam także około 50 ml wywaru z gotowania mięsa i całość mieszam. Powstały sos śmietanowy z mąką wlewam ciurkiem do gotującego się mięsa i całość mieszam.
Gotuję wszystko już na małym ogniu jeszcze przez około 2 – 3 minuty, aż sos się lekko zagęści i zdejmuję z ognia.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami podałam z ziemniakami puree oraz surówką. Smacznego!