Łosoś nie jest skomplikowany w przyrządzaniu, a z nim w roli głównej można przygotować mnóstwo potraw, które zachwycą choćby najbardziej wymagające podniebienia. Nie macie pomysłu na łososia? Oto najlepsze przepisy na łososia.
Łosoś jest rybą o bardzo specyficznym smaku. Praktycznie nie da się go pomylić z żadną inną rybą. Dlatego też ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników.
Przepisy na łososia – pieczony łosoś z warzywami
Składniki:
- 3 filety z łososia,
- 1 brokuł,
- 1 papryka (czerwona albo żółta),
- 15 koktajlowych pomidorków,
- 2 garści szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- sól, pieprz, rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy, doprawiamy solą, rozmarynem i pieprzem. Polewamy go również sokiem z cytryny. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy liście szpinaku oraz obrane ząbki czosnku. Polewamy je oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy łososia. Między filetami kładziemy różyczki brokułu, pokrojoną paprykę oraz połówki pomidorków. Wszystko solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Możemy podawać z kaszą lub ryżem.
Łosoś pieczony w śmietanie
Składniki:
- 1 kg łososia,
- 1 szkl. śmietany,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz,
- 2 podsmażone cebule,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy i filetujemy. Dzielimy na 4 porcje. Naczynie żaroodporne rozgrzewamy, wstawiając je do nagrzanego piekarnika. Naczynie wyjmujemy i układamy w nim masło. Czekamy, aż się rozpuści i układamy na nim filety. Oprószamy je solą i pieprzem. Obok ryby kładziemy plasterki cebuli, a wszystko posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie polewamy filety śmietaną i znów wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut, co jakiś czas polewając sosem. Podajemy z cebulką podsmażoną na brązowo na patelni oraz z siekanym koperkiem.
Pyszności – Fot. Adobe Stock
Pulpeciki z łososia
Składniki:
- 750 g świeżego łososia,
- sok z ½ cytryny,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- ½ suchej pszennej bułki,
- 1 łyżeczka masła,
- 100 ml warzywnego bulionu,
- 700 g pomidorków pelati w zalewie,
- 15 czarnych oliwek,
- 15 zielonych oliwek,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Oliwki i kapary odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej czosnek, pomidory, oliwki i kapary. Dusimy je przez 5-10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie dodajemy połowę natki pietruszki. Zawartość patelni przekładamy do rondelka. W razie potrzeby dosalamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Łososia myjemy, osuszamy i filetujemy. Bułkę odsączamy. Razem z łososiem wrzucamy do maszynki do mielenia mięsa. Powstała masę mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką, resztą natki pietruszki i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki. Smażymy na patelni. Zalewamy je bulionem i dusimy przez ok. 10 minut. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
Przepisy na łososia – łosoś w ziołowym sosie
Składniki:
- 6 świeżych liści bazylii,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- kapary,
- 3 gałązki tymianku,
- 1 zielona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soku z cytryny + 2 łyżki,
- 2 steki z łososia,
- 2 pieczarki,
- kilka brukselek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Bazylię, natkę pietruszki, kapary, tymianek, zieloną cebulę, czosnek i pół łyżeczki soku z cytryny miksujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię grillową. Rybę skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy brukselkę i pieczarki. Gdy będą podsmażone, wykładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Łosoś w sosie musztardowo-żurawinowym
Składniki:
- 4-6 filetów z łososia,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
- 1/3 szkl. sosu żurawinowego,
- 2 łyżki szalotki,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego.
Sposób przygotowania:
Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą. Blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą i wkładamy do niej łososia. Polewamy 2 łyżkami sosu musztardowego. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Resztę sosu musztardowego mieszamy z sosem żurawinowym, octem winnym i szalotkami. Rybę wyjmujemy z piekarnika i polewamy sosem żurawinowym.
Łosoś świetnie smakuje w połączeniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Można podawać go z ziemniakami, ryżem, dowolną kaszą. Można jeść go samego lub z różnego rodzaju warzywami. Łosoś jest więc rybą uniwersalną, która sprawdzi się w każdej sytuacji – zarówno na obiad, jak i na wystawną kolację czy też jako wykwintna przystawka.
Autor: Halina Basek
<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>