W polskiej kuchni cynamon zwykle stosuje się do doprawienia owsianek, ciast, musów oraz aromatyzowania napojów. Większość z nas ma go w domu, bo nikt choćby by nie podejrzewał, iż przyprawa o korzenno-słodkim smaku może komuś zaszkodzić. Niestety jest to możliwe. Jak podaje newsweek.com, w niektórych miejscach w Stanach Zjednoczonych cynamon ma już status produktu zakazanego.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer
Czy cynamon jest szkodliwy? W kilku produktach wykryto "cichego zabójcę"
FDA (Food and Drug Administration, czyli Agencja Żywności i Leków) ostrzega przed cynamonem skażonym ołowiem. Naukowcy wzięli pod lupę produkty cynamonowe różnych producentów i wiele z nich zawierało groźną substancję. Były to przyprawy sprzedawane w popularnych sklepach (takich jak Dollar Tree, Patel Brothers i Eurogrocery) po niższej cenie. Wydano polecenie usunięcia towarów ze sprzedaży, a FDA zaapelowało do konsumentów, żeby wyrzucili zakupione artykuły. Oto lista szkodliwych produktów:
Nie przegap: Niebezpieczeństwo czai się nie tylko w kuchni. Te przedmioty na pewno masz w domu. Szkodzą zdrowiu
El Chilar,
Marcum,
SWAD,
Supreme Tradition,
Compania Indillor Orientale,
ALB Flavour,
Shahzada,
Spice Class,
La Frontera.
Cynamon Fot. Wojciech Kardas / Agencja Wyborcza.pl
Skutki uboczne po cynamonie z ołowiem. Objawy mogą pojawić się po dłuższym czasie
Żadna ilość ołowiu nie jest bezpieczna, dlatego należy go unikać. Cynamon stosuje się raczej w małych ilościach, więc niektórzy mogą nie odczuwać negatywnych skutków spożycia takiego produktu. Nie oznacza to jednak, iż objawy nie uaktywnią się po kilku tygodniach albo miesiącach. - Wiele produktów spożywczych, w tym przyprawy, zawiera ołów pochodzący z naturalnych źródeł, takich jak gleba i woda. Część ołowiu w przyprawach może pochodzić z procesów produkcyjnych, przechowywania lub wysyłki. W niektórych przypadkach przyprawy mieszano z substancjami, w tym ołowiem, w celu wzmocnienia koloru lub wagi, podnosząc wartość produktu - powiedziała portalowi apnews.com Karen Everstine, dyrektorka techniczna FoodchainID. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.