Pokrój ogórki i zalej aromatycznym sosem. Mizeria może się przy tym schować

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórek koreański - przepis. Fot. Pexels


Wiele osób uważa mizerię za jedną z najlepszych surówek świata. Okazuje się jednak, iż ta koreańska wersja ogórków jest o niebo lepsza. Ma zdecydowanie bardziej intensywny smak i prezentuje się o wiele lepiej niż dobrze nam znana polska wersja. Jak zrobić ogórki po koreańsku? Ten przepis na stałe zagości w twoim domu.

Ogórki po koreańsku to sałatka dla miłośników ciekawych smaków. Zawiera ich wiele – od słodkich, przez kwaśne, po świeże nuty. Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, by ją wykonać. Lista składników również nie jest skomplikowana, choć nazwa brzmi nieco egzotycznie.

Ogórki po koreańsku – przepis. Ten aromatyczny sos skradnie serce każdego

Ogórki po koreańsku to obłędna sałatka dla całej rodziny. Jest wyjątkowo pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Lista składników nie jest długa, a większość z nich na pewno masz w domu.

Składniki:

  • 6 ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej sprawdzi się brązowy),
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
  • 1 łyżeczka płatków chilli.

Sprawdź także: Zamiast wypić na grillu, podlej nim pomidory. Będą większe i bardziej soczyste

Przepis na ogórki po koreańsku od przyjaciela z Azji. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Następnie należy je posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut, by puściły sok.
  2. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę należy pokroić w cieniutkie półplasterki i rozdzielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
  3. Ogórki należy wypłukać z nadmiaru soli zimną przegotowaną wodą i odcedzić z nadmiaru wody. Następnie należy polać je sosem i wymieszać oraz schłodzić i przed podaniem posypać uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chilli, jeżeli chcemy nieco podkręcić smak sałatki. Świetnie komponuje się z mięsami i sosami. Smacznego!

Sprawdź także: Nie kupuj młodych ziemniaków z takimi plamami. Szef kuchni ostrzega

Ogórek koreański – przepis. Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału