Podsumowanie projektu tradycyjnej kuchni polskiej

portalpolonii.com.au 1 godzina temu

We wrześniowym Biuletynie informowałem o otrzymaniu dofinansowania na realizację Projektu Tradycyjnej Kuchni Polskiej w Domu Orła Białego, który odbywał się w soboty przez cały rok 2025.

W sobotę, 22 listopada 2025, uczestnicy projektu wraz ze swoimi rodzinami i przyjaciółmi wzięli udział w uroczystej kolacji w Domu Orła Białego, delektując się tradycyjnym, pięciodaniowym polskim menu, obejmującym wiele potraw, które poznali podczas projektu. W menu znalazło się również grzane wino inspirowane Toruniem – historycznym polskim miastem – oraz słynne polskie pączki. Tego wieczoru prawie wszystkie potrawy (z wyjątkiem pączków i grzanego wina) zostały przygotowane i podane przez szefów kuchni i personel Bistro Domu Orła Białego.

Jako Prezes Związku Polaków w Geelong i koordynator projektu, zwróciłem się do 102 gości obecnych na sali i uroczyście powitałem naszych gości specjalnych: Cr Melissę Cadwell, reprezentującą City of Greater Geelong oraz okręg Cheetham (na obszarze którego znajduje się nasz Klub) oraz jej partnera, pana Andy’ego Richardsa. Podziękowałem władzom miasta Geelong za przyznanie grantu umożliwiającego realizację naszego Projektu Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Podziękowałem również Jacqui Bisby, dyrektorce Domu Orła Białego, która od początku do końca projektu współpracowała ze mną, dokładając wszelkich starań, aby projekt zakończył się sukcesem.

Powitałem także prowadzących zajęcia oraz uczestników projektu, a także ich rodziny i przyjaciół, którzy przybyli, aby świętować to wydarzenie.

Podkreśliłem, iż projekt został sfinansowany w ramach programu rocznych grantów City of Greater Geelong. We wrześniu 2024 roku organizacje społeczne z całego Geelong zostały zachęcone do składania wniosków o granty w kilku kategoriach. Kategorią, która przyciągnęła moją uwagę, była „Connected Communities” („Połączone Społeczności”). Niestety, jak w wielu grupach etnicznych w Geelong, zaangażowanie w działalność polonijną nie jest już takie aktywne jak dwie czy trzy dekady temu, zwłaszcza wśród młodszego, trzeciego pokolenia Polaków.

Z tego powodu złożyłem wniosek i otrzymałem grant w kategorii Connected Communities na realizację Projektu Tradycyjnej Kuchni Polskiej, w którym starsze pokolenie Polaków miało podzielić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi z młodszą generacją, aby – miejmy nadzieję – ponownie połączyć pokolenia.

We wniosku poproszono mnie o przedstawienie sposobów oceny sukcesu projektu. Dwa z kilku wymienionych przeze mnie kryteriów brzmiały:
1) Zaangażowanie co najmniej trzech starszych członków naszej społeczności do prowadzenia warsztatów;
2) Przyciągnięcie co najmniej piętnastu uczestników chętnych do wzięcia udziału w projekcie.

Dzięki Jacqui Bisby, projekt został ogłoszony na naszych stronach społecznościowych oraz w kwartalnym biuletynie. Ku mojemu bardzo miłemu zaskoczeniu zgłosiło się dziesięciu wolontariuszy chętnych do podzielenia się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Chciałbym wyrazić im głęboką wdzięczność za to, iż poświęcili trzy godziny swoich sobotnich poranków na prowadzenie zajęć – a prawdopodobnie wiele kolejnych godzin na przygotowania w domu.

Prezes ZPwG, Henryk Szkuta, wraz z Cr Melissą Cadwell oraz prowadzącymi warsztaty

Ucieszyło mnie również otrzymanie 52 zgłoszeń od osób w wieku od 13 do ponad 65 lat, pragnących wziąć udział w lekcjach. Jeszcze bardziej ucieszył mnie fakt, iż około jedna trzecia uczestników nie miała polskich korzeni. Pochodzili oni z australijskiego, serbskiego, chorwackiego, włoskiego, litewskiego, chińskiego i macedońskiego środowiska, a także byli wśród nich młodzi ludzie o mieszanym pochodzeniu – australijskim, ukraińskim i polskim. Było również kilka osób polskiego pochodzenia, których nigdy wcześniej nie spotkałem – a jestem związany z polską społecznością w Geelong przeszło 70 lat!

Jacqui Bisby i Henryk Szkuta

Uczestnicy projektu mogli wybrać z listy 23 tradycyjnych polskich przepisów. Zajęcia odbyły się w 16 sobót.

Dzięki zaangażowaniu i entuzjazmowi zarówno prowadzących, jak i uczestników, projekt – moim zdaniem – okazał się wielkim sukcesem. Nie tylko w pełni odpowiadał nazwie kategorii grantowej Connected Communities, ale wręcz ją przekroczył: połączył naszą polską społeczność z szerszą społecznością Geelong.

Książka kucharska

Podczas wieczoru Cr Melissa Cadwell wręczyła każdemu prowadzącemu certyfikat uznania za prowadzenie warsztatów. Każdy Uczestnik (uczeń) otrzymał certyfikat ukończenia projektu, na którym wymieniono wszystkie przepisy przygotowane podczas zajęć, w których uczestniczył, a także ogólnokrajowy Certyfikat „Safe Food Handling”. Wszyscy prowadzący i uczestnicy otrzymali również Książkę Kucharską Domu Orła Białego, zawierającą wszystkie 23 tradycyjne polskie przepisy przedstawione podczas szesnastu zajęć.

Książkę kucharską można kupić za 20 dolarów w barze w Domu Orła Białego. Publikacja jest bardzo imponująca — zawiera nie tylko tradycyjne polskie przepisy, ale również zdjęcia prowadzących i uczestników podczas przygotowywania potraw.

Na zakończenie chciałbym podzielić się e-mailem, który otrzymałem pod koniec projektu od jednej z uczestniczek, Jackie Pluim, która zgodziła się na jego publikację w tym Biuletynie. W kilku zdaniach podsumowuje ona to, co było celem projektu.

Krystyna Szkuta
pokazuje Jackie
Pluim, jak robić kopytka

5 października 2025
Związek Polaków w Geelong


Szanowny Panie Henry i Szanowni Państwo ze Związku Polaków w Geelong,

Chciałam wyrazić moje serdeczne podziękowania Tobie i Twojemu zespołowi za wspaniałe zajęcia kulinarne, które zorganizowaliście w tym roku.

Znajoma Polka wspomniała, iż jest zainteresowana udziałem w zajęciach, a choć nie mam polskich korzeni, byłam ciekawa, aby dowiedzieć się więcej o polskiej kuchni – i bardzo się cieszę, iż to zrobiłam. Odkryłam coś znacznie więcej niż tylko okazję do poznania nowych przepisów. Zostałam przyjęta z ogromną życzliwością i otwartością, a już po krótkim czasie poczułam się częścią grupy.

Dzięki zajęciom poznałam wspaniałych ludzi i nawiązałam nowe znajomości, co okazało się niespodziewaną i naprawdę wyjątkową częścią tego doświadczenia. Zajęcia były niezwykle dobrze zorganizowane i angażujące. Wyraźnie było widać, ile wysiłku włożono w ich przygotowanie i prowadzenie.

Henry, Twoje zaangażowanie i entuzjazm były najważniejsze dla sukcesu programu. Proszę, przekaż także moje podziękowania fantastycznym prowadzącym – ich wiedza, cierpliwość i miłość do polskiej kuchni były widoczne podczas każdej sesji.Jeszcze raz dziękuję za umożliwienie udziału w projekcie szerszej społeczności. Udział w zajęciach był dla mnie prawdziwą przyjemnością. Mam nadzieję, iż program będzie kontynuowany. Jestem pewna, iż wiele pysznych przepisów Polskich czeka jeszcze do odkrycia.

Henryk Szkuta
prezes Związku Polaków w Geelong

Zdjęcie tytułowe: Dziewięciu z 10 prowadzących oraz 40 z 52 uczestników Projektu Kuchni Polskiej dumnie prezentuje swoje certyfikaty oraz Książkę Kucharską Domu Orła Białego pt. „Tradycyjne Przepisy Kuchni Polskiej”.
Zdjęcia pochodzą z archiwum Związku Polaków w Geelong.

Idź do oryginalnego materiału