Smak marchewki jest zależny od uprawianej odmiany. Główny wpływ na ten czynnik ma jednak sposób, w jaki uprawiamy warzywo. Plony mogą być zatem słodkie lub zawierać w sobie niepożądaną gorycz.
Gorzki smak marchewki i nieliczne plony to wynik naszego zaniedbania, jeżeli chodzi o pielęgnację. Mowa o kwaśnym podłożu, ataku szkodników i grzybów, a także braku nawożenia. Warto zatem zadbać o te wszystkie czynniki.
Uprawa marchewki. Najważniejsze zasady pielęgnacyjne
Marchewkę uprawiamy na słonecznym stanowisku. jeżeli dociera do niej duża ilość promieni słonecznych, to zbierzemy słodkie plony. Ponadto odczyn podłoża powinien być obojętny - im kwaśniejsza gleba, tym smak warzywa będzie bardziej gorzki.
Duże znaczenie w uprawie tej rośliny ma także regularne podlewanie. Nawadniamy ją intensywniej w momencie wschodu i fazie wzrostu. Pamiętajmy również o tym, aby nie sadzić marchewki w miejscu, gdzie wcześniej były uprawianie warzywa korzeniowe.
Domowy nawóz dla marchwi. Przygotujesz go z łusek taniego warzywa
Nawożenie to kolejny, istotny zabieg pielęgnacyjny marchewki. Ma duży wpływ zarówno na smak, jak i obfitość plonów rośliny. Warto zatem przygotować domowy nawóz z łusek cebuli. Jak go zrobić?
Musimy zalać 100 g łusek cebuli 2 litrami wody. Całość odstawiamy na 2-4 tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas mieszając.
Po zakończeniu procesu fermentacji musimy przecedzić nawóz przez sito i rozcieńczyć go z wodą w stosunku 1:10. Tak przygotowaną odżywką zasilamy marchewkę co 3-4 tygodnie w okresie intensywnego wzrostu.
Nawóz z cebuli zawiera witaminę C, witaminę E oraz te z grupy B. Dostarcza roślinie ważne minerały tj. fosfor, żelazo, potas, mangan, miedź, wapń, selen. Dzięki tym składnikom odżywczym zbierzemy liczne i słodkie plony.
Zobacz też:
Sadzonki pomidorów żółkną? Ogrodnik zdradza, co należy zrobić
Drzewko szczęścia obsypie się nowymi kwiatami. Musisz jednak pamiętać o tej czynności
Wysiej te kwiaty w maju. Ogród będzie kwitł aż do jesieni