Podlasie stawia na kaczki?

ddb24.pl 18 godzin temu
Kaczka to mięso, które niesłusznie ustępuje miejsca kurczakowi czy indykowi na talerzach Polaków. Teoretycznie dlatego, iż jest droższe i nieco mniej dostępne, ale wystarczy odrobinę zachodu, aby móc z niego skorzystać. Zwłaszcza, iż w województwie podlaskim kaczki i mięso z tego ptaka jest bardziej dostępne niż w innych częściach Polski. A rosół, pieczeń i mięso z kaczki to nie tylko pyszne danie ale i bardzo zdrowe. Tymczasem jest to prawdziwy kulinarny skarb: wyjątkowo smaczny, o wyrazistym, lekko orzechowym aromacie, a do tego pełen cennych składników odżywczych. W naszym województwie, z bogatymi tradycjami kulinarnymi i dostępem do wysokiej jakości produktów rolnych, kaczka mogłaby stać się prawdziwym hitem. Cechuje się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale i bogactwem witamin z grupy B, żelaza, selenu i cynku, wspierając układ nerwowy, odporność i produkcję czerwonych krwinek.

Choć kaczka jest mięsem nieco tłustszym, nie jest to wcale jej wada. Tłuszcz kaczy to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla serca i pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc "dobry" cholesterol HDL. To sprawia, iż kaczka jest wartościowym elementem zbilansowanej diety, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. jeżeli liczymy kalorie, doskonałym wyborem jest pierś z kaczki bez skóry – to najchudsza część, równie dietetyc
Idź do oryginalnego materiału