W natłoku codziennych obowiązków wiele osób przygotowuje dania na kilka dni. Żeby zaoszczędzić czas, wrzucają je do mikrofalówki, co sprawia, iż potrawy stają się ciepłe w błyskawicznym tempie. Niestety w trakcie tej czynności możemy popełnić multum błędów. Zacznij poprawnie korzystać z urządzenia i popraw smak swoich posiłków.
W jakich pojemnikach podgrzewać jedzenie w mikrofalówce?
Korzystanie z mikrofalówki to wygodne rozwiązanie i sposób na szybki obiad. Podgrzewanie jedzenia w garnku lub piekarniku jest o wiele bardziej czasochłonne. Do jakich pojemników musimy włożyć danie przed umieszczeniem go w kuchence mikrofalowej?
Posiłki trzeba podgrzewać w specjalnych pojemnikach. Muszą posiadać one oznaczenie "microwave oven save". Takie naczynia zwykle wykonane są z polipropylenu. Jak je rozpoznać?
Spójrzmy na spód pojemników. Będzie znajdować się tam oznaczenie "PP". Używajmy tylko tak oznaczonych naczyń, ponieważ mamy pewność, iż nie ulegną uszkodzeniu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Gąbka do naczyń w zamrażarce — po co wkładać, jakie korzyści, czy działa
Czego nie można wkładać do mikrofalówki?
Podgrzewając danie, pamiętajmy, iż nie każde opakowanie czy naczynie można umieścić w kuchence mikrofalowej. Do mikrofalówki nie wkładamy:
- metalowych naczyń oraz sztućców;
- folii aluminiowej;
- papierowych toreb.
Zalecamy również, aby nie umieszczać w tym urządzeniu szczelnie zamkniętych pojemników. Wzrastające ciśnienie nie ma gdzie się rozprężyć, co może doprowadzić do nagłego i gwałtownego otwarcia naczynia, a w skrajnych przypadkach choćby do jego rozerwania. Należy zatem delikatnie uchylić wieczko.
Co zrobić, żeby posiłek z mikrofalówki był smaczniejszy?
Nie każdy umieszcza w mikrofalówce przykryty pojemnik z jedzeniem. Okazuje się, iż warto to robić w celu poprawienia smaku potraw. Oczywiście nie zapominajmy o lekkim uchyleniu wieczka. Podgrzewanie pod przykryciem sprawi, iż dania będą bardziej soczyste, ponieważ woda nie wyparuje z nich.
Jeśli natomiast podgrzewamy ryż lub ziemniaki, to polecamy dolanie wody, aby te dodatki obiadowe nie były zbyt suche. Dodatkową wskazówką jest czas podgrzewania – powinien on być trochę dłuższy w przypadku jedzenia wyciągniętego prosto z lodówki.
Zobacz też:
Wiele osób zapomina o tych owocach. Dzięki nim odchudzanie jest znacznie łatwiejsze
Chcesz ususzyć kwiat hortensji? Zrób to, a nigdy nie wyblakną
Szklanka dziennie wystarczy, by zachować zdrowie i urodę. To skarbnica witamin