Podgrzewaj jedzenie tylko tyle razy. Inaczej złapiesz problemy żołądkowe. Dietetyczka podała limit

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Ile razy można podgrzać jedzenie? EyeEm Mobile GmbH/iStock


Wiele osób przygotowuje więcej żywności, żeby starczyła na kilka dni. Dzięki temu nie trzeba codziennie gotować nowego obiadu. Pozostaje jednak pytanie, ile razy można podgrzać jedzenie? Czy jest jakiś limit, po którym danie trzeba wyrzucić do kosza?
Mało komu chce się codziennie chodzić na zakupy i przygotowywać inne jedzenie na każdy dzień. Większość praktykuje przyrządzanie posiłków raz na kilka dni. Wiadomo, iż od razu po ugotowaniu potrawa smakuje najlepiej, bo jest świeża. Potem musimy podgrzewać ją w mikrofali, w piekarniku albo na patelni. Technolożka żywności ujawniła, ile razy możemy to zrobić, zanim danie straci swoje adekwatności.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czy odgrzewane jedzenie jest zdrowe? Ekspertka mówi o trzech rzeczach
Dr inż. technologii żywności oraz dietetyczka kliniczna Karolina Kowalczyk zamieściła na swoim profilu na TikToku filmik, w którym wyjaśniła, czy można podgrzewać jedzenie kilka razy. - Lepiej tego unikać. Powoduje to spadek wartości odżywczych. Każde podgrzewanie niszczy witaminy, szczególnie te wrażliwe na temperaturę, jak witamina C czy kwas foliowy - wyjaśniła.
Przeczytaj też: To najlepsza wiadomość dla łasuchów. Czekolada wcale nie tak szkodliwa? Wszystko już wiadomo
To jednak nie wszystko. Drugą istotną kwestią jest rozwój bakterii. jeżeli produkty takie jak ryż, makaron oraz mięso nie są prawidłowo schładzane i przechowywane, mogą stanowić idealne środowisko dla tych mikroorganizmów. Jako trzecie ekspertka wskazała zmianę struktury białek. - Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych - dodała.


Ile razy można podgrzać jedzenie? To najbezpieczniejsza opcja
Kowalczyk radzi, żeby jedzenie podgrzewać tylko raz. - Pamiętaj, by schładzać je w ciągu dwóch godzin po ugotowaniu, najlepiej w płaskich pojemnikach, by przyspieszyć ten proces - powiedziała. A jak długo możemy trzymać ugotowaną żywność w lodówce? Niestety "tydzień" nie jest dobrą odpowiedzią. - Resztki możesz przechowywać w lodówce przez dwa do trzech dni, pod warunkiem iż jest w niej temperatura 5 st. C - mówiła rzeczniczka Rady ds. Informacji o Bezpieczeństwie Żywności Lydia Buchtmann w rozmowie z portalem sbs.com.au. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału