Zdarza się, iż nie masz czasu w ugotowanie pełnowartościowego posiłku, więc gdy robisz się głodny sięgasz po zupkę instant. Nie ma w tym nic złego, o ile dzieje się to sporadycznie. W sytuacji gdy tego typu posiłki goszczą w twoim menu regularnie, może pojawić się problem. Dlaczego? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Co się dzieje w Twoim organizmie kiedy jesz makaron typu instant?
Zapotrzebowanie na sód zostaje zaspokojone w jednym posiłku
Dania typu instant zawierają spore ilości soli. Co za tym idzie Twoje dzienne normy została zaspokojone w formie jednego posiłku. A co z innymi produktami, które spożywasz w ciągu dnia? Najprawdopodobniej przekroczysz zalecane normy na ten mikroelement.
Wzdęcia
Po zjedzeniu tego typu posiłku twój brzuch zrobi się nabrzmiały i twardy. Makaron z zupek instant jest ciężkostrawny i ma w sobie dużo węglowodanów. W związku z tym po chwili możesz zrobić się ospały.
Makaron przez długi czas pozostanie w Twoim żołądku
Ze względu na to, iż makaron typu instant jest produktem wysokoprzetworzonym, organizm będzie musiał się natrudzić, aby go całkowicie strawić. Dla porównania zwykły makaron znika z żołądka w 2 godziny po spożyciu, podczas gdy makaron instant dopiero zaczyna się trawić.
Zwiększa się ryzyko zachorowania
Badania wykazały, iż osoby, które jedzą makaron instant co najmniej dwa razy w tygodniu, mają większe ryzyko, rozwoju cukrzycy i chorób serca. MSG, który jest dodatkiem obecnym w makaronach błyskawicznych, może również powodować bóle głowy i nudności.
Zaburzenia widzenia
Produkty typu instant zawierają dużo chemicznych dodatków, aby dłużej zachowały świeżość. Niektóre z tych dodatków mogą negatywnie wpływać na ludzkie zdrowie w tym np. na oczy.