Po zjedzeniu bobu masz brzuch jak balon? Dodaj popularną przyprawę i pożegnaj wzdęcia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bób/źródło: valevale


Lubisz gotowany bób? Chętnie byś go zjadł, ale obawiasz się nieprzyjemnych konsekwencji w postaci wzdęć? Wykorzystaj nasz prosty patent, który naprawdę działa. Już nigdy więcej nie będziesz musiał rezygnować ze swojego ulubionego letniego przysmaku. Wystarczy, iż wrzucisz do garnka z bobem popularną przyprawę.

W swojej kuchni staram się tak planować menu, aby uwzględnić owoce i warzywa, na które trwa w tej chwili sezon. zwykle nie jest to długi termin. Tym bardziej powinniśmy robić wszystko, aby wykorzystać go w pełni. Nie inaczej jest w przypadku pysznego bobu, który jest bardzo lubiany przez Polaków. A, iż sezon na bób potrwa do końca sierpnia, śpieszę z istotną wiadomością.

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, iż wiele osób, choć wręcz uwielbia bób, stroni od niego. Dlaczego? Bardzo często obawiamy się konsekwencji związanych z układem pokarmowym. Nieprzyjemne i uciążliwe wzdęcia to nic fajnego. Więc to zrozumiałe, iż jeżeli mamy taką możliwość, to będziemy ich unikać za wszelką cenę.

Drugim minusem przy gotowaniu bobu jest jego specyficzny zapach, który roznosi się nie tylko w kuchni, ale i w całym domu. Ale nie martw się, poradzimy sobie ze wszystkimi utrudnieniami.

To również może Cię zainteresować: Czy można jeść bob ze skórką? Wiele osób nie wie, dlaczego odpowiedź jest ważna

Dobrej jakości bób to połowa sukcesu

Okazuje się, iż możemy zajadać się bobem ze smakiem, ale musimy przygotować go w odpowiedni sposób. Nasza praca rozpoczyna się już w momencie zakupów. Aby cieszyć się zadowalającymi efektami, musimy kupić odpowiedni produkt. W tym przypadku powinniśmy zwrócić szczególną uwagę zarówno na sposób pakowania bobu, jak i jego wygląd. Najlepiej kupować go na wagę, ponieważ wtedy możemy mu się dokładnie przyjrzeć. jeżeli oczywiście nie ma możliwości zakupić bobu na wagę, tylko w szczelnie zamkniętym woreczku, dobrze go obejrzyj.

Powinniśmy wybierać bób, który ma ładny zielony kolor, jest twardy, a jego powłoka jest gładka. jeżeli bób ma na sobie ciemne plamy, a jego zapach nie jest niezbyt przyjemny i bardzo mocny, lepiej od razu go odrzucić.

Bób/źródło: valevale

W jaki sposób gotować bób, aby nie mierzyć się z nieprzyjemnymi konsekwencjami?

Po powrocie do domu zakupiony bób należy dokładnie przemyć pod bieżącą wodą. Na palniku ustawiamy garnek z wodą i zaczynamy ją gotować. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy do garnka sól oraz cukier. Po co dodajemy cukier? Otóż dzięki temu dodatkowi, wzmocnimy smak ugotowanego bobu.

Do wrzącej wody wrzucamy bób. I na koniec jeszcze jeden, kluczowy składnik. W naszym garnku nie może zabraknąć dwóch liści laurowych. To właśnie one zniwelują specyficzny zapach, jaki pojawia się przy gotowaniu bobu. Co więcej, z takim dodatkiem nie musimy obawiać się uciążliwych wzdęć.

Młody bób gotujemy zaledwie kilka minut. Już 5 minut na palniku powinno załatwić sprawę. W przypadku starszego bobu proces ten należy wydłużyć choćby do kilkunastu minut. I to wszystko!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby nie rezygnować z pysznego przysmaku, jakim jest bób. Warto jednak pamiętać, iż we wszystkim należy zachować umiar. Również w konsumpcji bobu. jeżeli będziemy jeść go w zbyt dużych dawkach, a do tego non stop, wzdęcia mogą się pojawić. Dlatego też pamiętaj, umiar to podstawa.

Oczywiście jeżeli szukasz ciekawych przepisów z bobem w roli głównej, zapraszamy do naszej szerokiej bazy z recepturami. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Zobacz także: Takiego bobu nie jadłeś. Siostra Anastazja przygotowuje go w bardzo nietypowy sposób

Idź do oryginalnego materiału