Po tym poznasz w sklepie, iż arbuz jest słodki i dojrzały. Metoda PP nigdy nie zawodzi

g.pl 4 tygodni temu
Po czym poznać świeżego arbuza? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które w sklepach widzą całe stosy dużych, zielonych owoców. Czasem jednak zdarza się, iż na pozór dobry arbuz po przekrojeniu okazuje się wodnisty, niesmaczny lub zepsuty. Aby tego uniknąć, warto zastosować pewną metodę.
Im bliżej lata, tym w sklepach pojawia się coraz więcej sezonowych owoców. Na targach i w supermarketach możemy znaleźć teraz mnóstwo truskawek, borówek, czereśni czy arbuzów, jednak ich jakość nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Nierzadko zdarza się, iż owoce, które teoretycznie powinny być świeże, gwałtownie psują się i tracą swój smak. O ile po wyglądzie większości gatunków możemy już na pierwszy rzut oka określić ich stan, to nie z każdym jedzeniem jest to możliwe. Co zrobić, by nie popełnić błędu podczas zakupu arbuza?


REKLAMA


Zobacz wideo Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na... pieczonego arbuza [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Po czym poznać, iż arbuz jest dobry? Zastosuj metodę PP
Największy problem dotyczy arbuzów. Mają twardą skórkę, więc w sklepie na pierwszy rzut oka rzadko kiedy możemy określić ich świeżość. To niestety prowadzi później do przykrych niespodzianek, ponieważ po przekrojeniu może okazać się, iż owoc w środku jest zbyt miękki lub nie ma dobrego smaku. Warto jednak wiedzieć, iż da się tego uniknąć. Pomoże nam w tym metoda PP i dokładne oględziny skórki.


Pierwsze P odnosi się do plamy ziemnej, czyli miejsca, w którym arbuz leżał na ziemi podczas dojrzewania. Powinno mieć ono kolor żółto-kremowy. Wówczas możemy mieć pewność, iż owoc długo dojrzewał na słońcu i miał czas, by nabrać słodyczy. jeżeli jednak plama jest blada lub bardzo jasna, to prawdopodobnie arbuz został zebrany za wcześnie, w efekcie czego nie ma wyraźnego smaku i jest wodnisty.
Drugie P oznacza pukanie. Chodzi o to, by przed zakupem popukać kilka razy w skórkę arbuza i sprawdzić dźwięk. jeżeli jest głęboki i rezonujący, to znaczy, iż owoc zawiera dużo wody i będzie mieć soczysty, smaczny miąższ. W przypadku tępego dźwięku można spodziewa się suchego, niedojrzałego lub wręcz przejrzałego owocu.


Zobacz też: Ciasto z truskawkami i kruszonką jak u babci. Jest słodkie, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu


Jak wybrać dobrego arbuza? Zwróć uwagę na te szczegóły
Jakość arbuza można też ocenić po jego wyglądzie i wadze. Na co trzeba zwrócić uwagę?


Skórka - powinna być gruba, twarda i pozbawiona miękkich fragmentów lub pęknięć.
Kształt - kuliste arbuzy będą smaczniejsze, a te podłużne mogą zawierać dużo wody.
Ogonek - jeżeli jest suchy i lekko pomarszczony, to znaczy, iż owoc będzie dojrzały. Zielony ogonek może świadczyć o tym, iż zebrano arbuza zbyt wcześniej, przez co ma niepełny smak.
Waga - im cięższy owoc, tym bardziej soczysty.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału