Po mleku czujesz się, jakby dotknęła cię klątwa faraona? Zastąp go innym napojem, który wzmacnia kości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mleko owsiane (Adobe)


Coraz więcej osób skarży się na rewolucje żołądkowe po wypiciu mleka krowiego. Wielu z nas cierpi na nietolerancję laktozy lub jesteśmy uczuleni na kazeinę (białko z mleka). Na szczęście możemy je zastąpić czymś innym, napojem przygotowanym na bazie popularnych płatków. Mleko owsiane ma wiele wartości odżywczych i interesujące adekwatności.

Często słyszymy o tym, iż ktoś rezygnuje z produktów odzwierzęcych. Nie zawsze celem jest weganizm, po prostu zależy nam na tym, by się lepiej poczuć. Mnóstwo osób czuje się źle po wypiciu zwykłego mleka. Lubimy jednak ciasta i płatki, a mleko jest często ważnym składnikiem. Na całe szczęście istnieje coś, czym możemy je bez mrugnięcia okiem zastąpić.

Jak przygotować mleko owsiane?

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, iż zmiksujesz 250 g płatków owsianych z 500 ml przegotowanej wody. W międzyczasie możesz dodać słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol.

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Miksturę przecedź przez sitko lub gazę. Napój przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Z płatków owsianych, które pozostały, możesz przygotować przepyszną i zdrową owsiankę.

Napój jest lekkostrawny i ma mnóstwo pozytywnych adekwatności

Mleko owsiane zawiera witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim takie substancje, jak potas, wapń oraz sód. Napój jest źródłem błonnika pokarmowego (beta-glukanu), który wspomaga przemianę materii i ją przyspiesza. Wpływa również na poziom złego cholesterolu, obniżając go. Mleko ma też kilka kalorii, bo tylko 54 w 100 ml. Można uznać, iż to produkt lekkostrawny.

Mleko owsiane (Adobe)

Wspomniane wcześniej witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego i wspomagają mięśnie. Regularne picie tego napoju może choćby uchronić nas przed miażdżycą. Do tego obecna w nim witamina D wzmacnia kości i zęby, co jest ważne w przypadku dzieci i osób, które cierpią na osteoporozę. Potas zaś reguluje ciśnienie krwi.

Po mleko owsiane powinny sięgać osoby zmagające się z nietolerancją laktozy i uczulone na białko mleka krowiego. Mogą go pić (w odpowiednich ilościach) diabetycy i pacjenci zmagający się z insulinoopornością.

Mleko owsiane nie jest dla wszystkich

Podczas zakupów, musimy zwrócić uwagę na skład. Producenci bardzo często słodzą napój roślinny cukrem, przez co osoby z cukrzycą już nie mogą po niego sięgać. Picie słodzonego mleka w dużych ilościach sprawi, iż bardzo gwałtownie przytyjemy.

Napój z płatków owsianych (jeśli nie jest oznaczony jako produkt bezglutenowy) nie jest też odpowiedni dla osób zmagających się z celiakią.

Idź do oryginalnego materiału