PO HUBALSKU I SITANIECKU

tygodnikzamojski.pl 17 godzin temu

Rybka po hubalsku
KGW w Hubalach

Składniki: 1 kg ryby (filet). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka wody, przyprawa do ryb, sól, pieprz lub vegeta. Składniki na sos: 1 szklanka oleju, 6 łyżek cukru, 200 g koncentratu pomidorowego, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 1/4 szklanki octu, 1/3 szklanki wody, 2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli, 2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych, 2 szklanki pokrojonych papryk konserwowych.

Wykonanie:
Rybę pokroić na małe kawałki, otoczyć w mące i w cieście przygotowanym z wody, mąki i przypraw. Smażyć na głębokim oleju i ostudzić. Przygotować sos: najpierw połączyć olej, cukier, koncentrat, ketchup, ocet i wodę, następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa. Układać warstwami sos – ryba – sos. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Strucla drożdżowa
KGW w Łapiguzie

Składniki: 50 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 7 dag drożdży, 1 margaryna, 3 jajka, proszek do pieczenia, 45 dag maku.

Wykonanie:
Przygotować masę makową. Mak sparzyć, odcedzić na sicie i przekręcić przez maszynkę; dodać cukier, olejek, jajko – dokładnie wymieszać. Zabrać się za ciasto. Drożdże wymieszać z łyżką cukru i pozostawić do wrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, cukier, proszek, jajka i zagniatać z rozpuszczoną margaryną. Wyrobić ciasto, aż do wchłonięcia tłuszczu. Podzielić na cztery części, rozwałkować każdą część na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Nałożyć na każdy placek masę makową i rozsmarować po całym cieście. Zawinąć ciasto w rulon. Uformowaną struclę zawinąć dość luźno w papier do pieczenia, włożyć do blaszek i odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C. na złoty kolor przez 40 min. Upieczone strucle odwinąć z papieru. Wystudzone polać lukrem lub polewą czekoladową. Można posypać migdałami, orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.


Pączki tylko 2 kalorie
KGW w Chyżej

Składniki na ciasto drożdżowe (na około 20 pączków): 500 g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych, 100 g masła (lub margaryny), 100 g cukru, 4 żółtka, 1 jajko, 250 ml mleka, 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu). Dodatkowe składniki: dżem lub powidła, olej do smażenia (1-1,5 litra).

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Roztopić masło (lub margarynę). Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielić na małe równe porcje. Nadziewać powidłami, formować pączki, układać je na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki wkładać na rozgrzany w dużym garnku tłuszcz wyrośniętą stroną w dół i smażyć po ok. 2 minut z jednej strony (tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały, jego temperatura powinna wynosić ok. 175 st. C.). jeżeli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Posypać cukrem pudrem lub polukrować (1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości). Najsmaczniejsze są świeże.


Cebularze sitanieckie
KGW w Sitańcu Wolicy

Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 2-3 jajka, 3/4 litra mleka, 1/2 szklanki oleju, 5 dag drożdży, 1-2 łyżki smalcu, szczypta soli. Składniki na farsz: 5 dużych cebuli, 1 szklanka suchego maku, 1 łyżka vegety, 1 łyżka oleju.

Wykonanie:
Trochę mąki, drożdże i łyżkę cukru – z tych składników zrobić rozczyn. Do reszty mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wałkować ciasto i wycinać placki, posmarować ubitym jajkiem i nakładać wcześniej przygotowany farsz z cebuli pokrojonej w kostkę wymieszany z pozostałymi składnikami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 20 min.

(ar)

Idź do oryginalnego materiału